Kenian muovipussikielto voimaan – luvassa jopa vankeusrangaistuksia
Muovipussit ovat häviämässä Kenian katukuvasta, sillä pusseja ei saa enää käyttää. Syynä kieltoon huoli ympäristöstä, mutta kaikki eivät sitä kannata.
Muovipusseista syntyvä jäte on maailmanlaajuinen ongelma. Kuva: Victor Andronache / European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0.
Keniassa on astunut voimaan yksi maailman tiukimmista muovipussit kieltävistä laeista. Muovipusseja valmistavat, myyvät, maahantuovat tai edes käyttävät voivat saada jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen tai yli 30 000 euron sakot.
Laki säädettiin viime keväänä, ja kielto tuli voimaan maanantaina.
YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan Kenian supermarketit jakavat joka vuosi 100 miljoonaa muovipussia. Muovi päätyy usein meriin ja vahingoittaa eläinten ruuansulatusta.
Nairobin teurastamoilta on löytynyt jopa lehmiä, joilla on 20 muovipussia mahassaan, kertoi Unepin Kenian asiantuntija Habib El-Habr uutistoimisto Reutersille.
Muovipussikieltoa sorvattiin Keniassa vuosien ajan. Vastustajien mukaan se vie tuhansia työpaikkoja, sillä Kenia on ollut tärkeä muovipussien viejämaa. Kieltoa vastaan vedottiinkin korkeinta oikeutta myöden.
Käytännössä kielto kohdistuu aluksi nimenomaan valmistajiin ja myyjiin, ei niinkään tavallisiin ihmisiin, lupasi maan ympäristöministeri Reutersin mukaan.
Kenia ei ole ensimmäinen muovipussien käyttöä rajoittava maa, vaan monissa maissa on jo olemassa erilaisia muovipussien käyttörajoituksia. Myös YK on viime vuosina huolestunut muoviroskasta, sillä sitä päätyy meriin jopa kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa. Se aloitti helmikuussa kampanjan merten muoviroskaa vastaan tunnuksella #CleanSeas.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia