Latinalaisen Amerikan ihmisoikeusaktivistien liikkumatila kutistunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan ihmisoikeusaktivistien liikkumatila kutistunut

Amnestyn selvityksen mukaan aktivisteja uhkaillaan, häiritään, raiskataan ja jopa tapetaan.

Ihmisoikeuspuolustajat joutuvat yhä useammin häirinnän ja hyökkäysten kohteeksi Latinalaisessa Amerikassa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö tutki yli kymmenessä alueen maassa ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvia rikkomuksia tammikuun 2010 ja syyskuun 2012 välillä. 300 löydetystä tapauksesta vain neljä on johtanut oikeuteen.

Raportin mukaan ihmisoikeuspuolustajat joutuvat usein valtion turvallisuusjoukkojen, järjestäytyneen rikollisuuden tai puolisotilaallisten ryhmittymien häirinnän ja hyökkäysten kohteiksi. Naisten oikeuksiin keskittyviä ihmisoikeuspuolustajia on uhkailtu ja raiskattu.

Erityisen paljon häirintää kohdistuu seksuaali- ja sukupuolikysymysten, maankäytön ja luonnonvarojen sekä siirtolaisten oikeuksien parissa työskenteleviin ihmisoikeuspuolustajiin. Lisäksi uhkailun kohteeksi ovat joutuneet myös ihmisoikeuskysymyksiin keskittyneet journalistit, bloggaajat ja ammattiyhdistysten edustajat. Aktivisteja myös leimataan rikollisiksi, heitä syytetään korruptiosta ja valehtelemisesta sekä rikollisten ja sissijoukkojen tukemisesta.

Lähes puolet tapauksista on liittynyt maakiistoihin tai yksityisten yritysten kehityshankkeisiin esimerkiksi Brasiliassa, Kolumbiassa ja Hondurasissa.

Järjestö vaatii Latinalaisen Amerikan hallituksia takaamaan, että ihmisoikeuspuolustajat saavat kunnollista suojelua ja että heihin kohdistuneet hyökkäykset tutkitaan.

"Jos virkamiehet epäonnistuvat puolustamaan ihmisoikeuksia tai tutkimaan niihin kohdistuneita loukkauksia, he lähettävät signaalin, että hyökkäykset ihmisoikeuksia vastaan hyväksytään", sanoo Amnestyn Latinalaisen Amerikan tutkija Nancy Tapias-Torrado.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia