Uutiset Kehityksen edistysaskeleita
Naisten sukuelinten silpominen on yhä tabu, mutta Somalimaassa siitä puhuvat myös nuoret miehet
Miesten uskotaan usein olevan niitä, jotka vaativat naisten sukuelinten silpomista. Somalimaassa nuoret opiskelijamiehet kuitenkin toivovat silpomatonta vaimoa ja haluavat säästää tyttärensäkin. Tällä voi olla ratkaiseva merkitys muutoksessa, uskoo tutkija Maria Väkiparta.
125 miljoonaa naista on kokenut sukuelinten silpomisen, mutta viime vuosina toimenpiteen vastustus on kasvanut. Kuva: ©UNICEF Ethiopia/2014/Tsegaye / CC BY-NC-ND 2.0.
Vain naiset tietävät, miten kivuliasta on seksi ja synnyttäminen, kun sukuelimet on silvottu ja ommeltu umpeen. Ei kuitenkaan riitä, että perinteen haittavaikutuksista puhutaan vain heille. Muutokseen tarvitaan myös miehiä.
Siihen on havahduttu Somalimaassa, jossa vain harva mies tietää riittävästi silpomisen haitoista. Sekä naiset että miehet on opetettu vaikenemaan aiheesta. Naiset puhuvat harvoin silpomisen aiheuttamista kivuista ja säryistä edes keskenään, saatikka miehille.
”Se, ettei aiheesta puhuta, synnyttää helposti väärinymmärryksiä”, kertoo tutkija ja kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.
Hän tekee väitöskirjaa nuorten miesten toimijuudesta ympärileikkausperinteen ehkäisemisessä Somalimaassa.
”Naiset kuvittelevat, että miehet haluavat silvotun vaimon, vaikka miehillä ei ole asiasta edes mielipidettä tai he vastustavat perinnettä. Miehet taas eivät tiedä asiasta tarpeeksi tai kokevat, ettei aiheesta ole soveliasta puhua.”
Somaliassa, johon Somalimaakin kuuluu, arviolta 98 prosenttia naisista ja tytöistä on kokenut sukuelinten silpomisen. Perinteellä on pyritty takaamaan tyttären siveys ja avioliittokelpoisuus. Solidaarisuus tekee silpomisen vastaista työtä Somalimaassa yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa kouluttamalla sekä naisia että miehiä.
”Tärkeää on myös tavoittaa yhteisöjen portinvartijat eli uskonnolliset johtajat ja kylien vanhimmat”, Väkiparta sanoo.
Somalimaan kaltaisessa hyvin patriarkaalisessa yhteiskunnassa nämä portinvartijat, mutta myös muut päätöksentekijät, ovat usein miehiä.
”Nuoret miehet kokevat olevansa tulevaisuuden päättäjiä, joten siksi heidän osallistamisensa on erityisen tärkeää. On oleellista, että he ymmärtävät, ettei silpominen ole vain naisia koskettava marginaalinen ilmiö, vaan merkittävä kansanterveydellinen ongelma.”
Vaikka miesten kouluttaminen on tärkeää, se ei saa tapahtua naisten kustannuksella, Väkiparta muistuttaa.
”On tärkeää, että naisille on erikseen tilaisuuksia, joissa he voivat avoimesti puhua ilman ujostelua. Mutta yhtä lailla yhteiset koulutukset ovat tärkeitä. Monelle naiselle on ollut voimaannuttava kokemus huomata, että miehet ovat kiinnostuneita heidän asioistaan ja vastustavat silpomista”, sanoo Väkiparta.
Maaseutu ja uskonnolliset johtajat haasteina
Silpomisen haitoista on alettu puhua Somalimaassa vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Siksi jopa moni yliopistossa opiskeleva kaupunkilaismies on kuullut asiasta vasta aikuisiällä.
”Vaikka olen lapsesta asti tiennyt, että tytöt ympärileikataan, ymmärsin vasta koulutuksessa, että tapa on vaarallinen ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, kertoo opiskelija Bashe Ismael.
Hän on osallistunut Solidaarisuuden kumppanijärjestön Candlelightin koulutuksiin, joissa on käsitelty silpomisen haittoja.
Vielä suurempaa tietämättömyys on maaseudulla.
”Vanhat perinteet, kuten silpominen, ovat maaseudulla hyvin syvään juurtuneita, ja siellä ollaan hyvin uskollisia uskonnollisille ja perinteisille johtajille”, kertoo myös koulutuksiin osallistunut opiskelija Mohamed Rashid.
”Siksi uskonnollisiin johtajiin vaikuttaminen on maaseudulla ensiarvoisen tärkeää.”
Tutkija Väkiparran mukaan koulutuksissa onkin tärkeää tuoda esille, ettei Koraani vaadi naisten silpomista.
”Monille, etenkin miehille, se on ollut todella havahtumisen paikka ja käänteentekevä syy vastustaa perinnettä.”
Nuoret miehet ovat kuitenkin olleet helpompia yhteistyökumppaneita kuin uskonnolliset johtajat, myöntävät sekä Väkiparta että Candlelightin tiedottaja Ali Mohamoud Abdulah.
”Monet uskonnolliset johtajat kannattavat edelleen sukuelinten silpomisen lievempiä muotoja, vaikka nekin saattavat olla naisille haitallisia”, sanoo Abdulah.
Solidaarisuus ja sen kumppanijärjestöt tukevat nollatoleranssia, mutta etenkään maaseutukylissä ajatus ei saa vastakaikua. Siksi käydään jatkuvaa neuvottelua siitä, pitäisikö esimerkiksi lievemmät muodot hyväksyä välttämättömänä välivaiheena.
Nuoret miehet toivovat silpomatonta tai lievemmin silvottua vaimoa
Väkiparran mukaan moni silpomisen haitoista kuullut nuori mies toivoo nykyisin silpomatonta tai ainakin lievemmin silvottua vaimoa. He ymmärtävät, että silpominen lisää myös tulevaisuudessa perheen sairaskuluja ja synnytysten komplikaatioriskejä.
Myös seksielämällä on merkitystä.
”Yhä useammat miehet uskovat myös avioelämän parantuvan, jos vaimokin voi nauttia seksistä”, Väkiparta kertoo.
Vain harva löytää Somalimaassa kuitenkaan vaimokseen täysin silpomatonta naista. Muutokseen menee arviolta sukupolvi, jos toinenkin.
Candlelightin koulutuksen käyneet Rashid ja Ismael haluavat säästää ainakin omat tyttärensä ympärileikkaukselta. He ovat myös onnistuneet vakuuttamaan oman perhepiirinsä siitä, että perinteen on aika loppua.
Väkiparran mukaan nuorilla miehillä onkin muutoksessa erityisen ratkaiseva rooli.
”Jos saamme heidät sanomaan ääneen, että he toivovat silpomatonta vaimoa, sillä voi olla suurikin merkitys, kun vanhemmat tekevät silpomiseen liittyviä päätöksiä. Paineen täytyy kuitenkin tulla monelta taholta.”
Silpomista vastustetaan maailmalla yhä enemmän
Maailmassa on yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu. Vaikka toimenpide uhkaa yhä noin 30:tä miljoonaa naista, uhka on YK:n lastenjärjestön Unicefin vuonna 2013 ilmestyneen raportin mukaan selvästi pienempi kuin 30 vuotta sitten. Myös yhä useampi mies vastustaa ympärileikkausta.
Unicefin raportissa on kerätty tilastollista aineistoa 29 maasta, joissa ympärileikkausta edelleen harjoitetaan. Yhä useampi tyttö säästyy leikkaukselta: esimerkiksi Keniassa ja Tansaniassa 15–19-vuotiaat tytöt ovat säästyneet kolme kertaa todennäköisemmin ympärileikkaukselta kuin vastaavasti 45–49-vuotiaat naiset. Beninissä, Keski-Afrikan tasavallassa, Irakissa, Liberiassa ja Nigeriassa todennäköisyys on laskenut jo puoleen entisestä.
Silpomisesta on olemassa useita erilaisia muotoja. Monissa maissa harjoitetaan sekä haitallisempaa että lievempää muotoa. Haitallisemmassa, jota Somaliassa kutsutaan faraoniseksi operaatioksi, leikataan kaikki ulkoiset sukuelimet. Jäljelle jäänyt kudos ommellaan yhteen ja jätetään pieni ulostuloaukko virtsalle ja kuukautisverelle. Lievemmässä eli sunna-operaatiossa leikataan vain pieni osa klitoriksesta, mutta leikkauspinta-alan laajuus saattaa käytännössä vaihdella paljon.
OIKAISU 8.2.2018: Maailmassa on yli 200 miljoonaa silvottua naista. Arvio oli vuonna 2013 125 miljoonaa, mutta sitä on sittemmin korjattu.
Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2017–2018 toteutettavaa Kehityksen edistysaskeleita -juttusarjaa. Sarjassa käsitellään kehitysmaissa viime vuosina tapahtunutta edistystä. Hanke saa ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea. Lisätietoa juttusarjasta täällä.
Juttusarjan kaikki jutut täällä.
Oletko 16–24-vuotias ja haluat antaa palautetta sarjan jutuista? Lisätietoa täällä!
Kommentit
Eritreassa on onnistuttu taistelussa FGM/C-perinnettä vastaan. Ensimmäisessä vaiheessa kampanja toteutettiin pääkaupunki Asmarassa ja sen lähialueilla. Tietoni perustuu elokuussa 2016 ja tammikuussa 2017 käytyihin keskusteluihin kansallisen naisjärjestön ja YK:n edustajien kanssa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia