Raportti: Yli puolella maailman väestöstä ei ole tärkeimpiä terveyspalveluita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yli puolella maailman väestöstä ei ole tärkeimpiä terveyspalveluita

Terveyspalveluiden koheneminen ei ole edistynyt viime vuosina globaalisti oikeastaan lainkaan, sanovat WHO ja Maailmanpankki. Monelle terveyspalvelut ovat myös katastrofaalisen kalliita.

Kyltti, joka osoittaa terveysklinikalle.

Suurimmalla osalla maailman väestöstä ei ole käytössään kunnollisia terveyspalveluita. Kuva: Thomas Hawk / CC BY-NC 2.0.

Edistys kohti maailmaa, jossa kaikilla on laadukkaita ja kohtuuhintaisia terveyspalveluita, on pysähtynyt, varoittavat Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Sen mukaan yli puolella maailman väestöstä ei ole mahdollisuutta käyttää keskeisimpiä terveyspalveluita. Lisäksi kahdella miljardilla on vaikeuksia saada rahat riittämään terveyspalveluihin.

Raportin mukaan terveyspalveluiden saatavuus kyllä parani vuosituhannen alussa, mutta edistys on hidastunut vuodesta 2015 lähtien. Ironista kyllä, juuri samana vuonna sovittiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, joihin kuuluvat muun muassa universaalit terveyspalvelut.

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana alle kolmannes maailman maista on onnistunut parantamaan terveyspalveluiden kattavuutta ja vähentämään ihmisille aiheutuvia kuluja, raportissa kerrotaan. Dataa oli tarjolla 138 maasta.

Vuosina 2019–2021 terveyspalvelut eivät ole parantuneet käytännössä lainkaan. Tartuntatauteja hoidetaan kyllä aiempaa paremmin, mutta ei-tarttuvien tautien hoidon kattavuus ei ole parantunut, ei myöskään lisääntymisterveyden tai äitiys- ja lapsiterveyspalveluiden kattavuus.

Niinpä vuonna 2021 noin 4,5 miljardia ihmistä ei saanut kaikkia keskeisiä terveyspalveluita. Arvio ei sisällä koronapandemian mahdollisia pitkäaikaisia vaikutuksia, raportissa muistutetaan.

Terveyspalvelut ovat monille myös liian kalliita. Tilanne, jossa ihmiset joutuvat käyttämään yli 10 prosenttia menoistaan terveydenhuoltoon, määritellään raportissa katastrofaaliseksi. Tällaisessa tilanteessa on yli miljardi ihmistä. Myös pienet kulut voivat olla köyhille perheille tuhoisia, raportissa muistutetaan. Samalla rahat voivat olla pois jostain muualta, kuten ruuan ja veden ostamisesta tai lasten koulutuksesta.

Raportissa peräänkuulutetaan merkittäviä investointeja julkiseen terveydenhuoltosektoriin. Terveysjärjestelmiä pitäisi suunnata perusterveydenhuoltoon ja samalla pitäisi edistää tasa-arvoa terveyspalveluiden saannissa.

YK:n kestävän kehityksen huippukokous on parhaillaan meneillään New Yorkissa. Tavoitteiden saavuttamisen aikataulussa ollaan tänä vuonna puolivälissä. Kesäkuussa julkaistun raportin mukaan suurinta osaa tavoitteista, mahdollisesti ei yhtäkään, ei tulla täydellisesti saavuttamaan vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia