Talouskriisi pienentää siirtolaisten rahavirtoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi pienentää siirtolaisten rahavirtoja


Talouslama on alkanut tuntua El Salvadorissa, joka vastaanottaa talouskriisin vuoksi yhä vähemmän rahaa Yhdysvalloista. Moni elsalvadorilainen elää sukulaisten rahalähetysten turvin, mutta nyt rahantulo on vähentynyt.

Salvadorilaisen pikkukaupungin pankkivirkailija Abisahí Romero on tänä vuonna hoitanut jo kymmenkunta rahansiirtoa kotimaastaan Yhdysvaltoihin.

Päinvastaiseen suuntaan kulkenut vuolas dollarivirta taas on ehtymään päin.

Talouslama tuntuu 20 000 asukkaan Chirilaguassa, josta on vuosien saatossa muuttanut saman verran väkeä Yhdysvaltoihin.

"Lähes kaikki ovat saaneet rahalähetyksiä, ja moni on alkanut elää niiden varassa maatalouden sijasta", kaupungin pormestarina vuodesta 1994 toiminut José Mendez kertoo.

Rahalähetykset ulkomailta muodostavat 17 prosenttia kansantuotteesta 5,7 miljoonan asukkaan El Salvadorissa. Ulkomailla asuu 2,9 miljoonaa salvadorilaista, joista valtaosa Yhdysvalloissa ja moni laittomasti.

Viime kesän lopulla Yhdysvalloissa puhjennutta finanssikriisiä seurasi useiden prosenttien pudotus salvadorilaisten lähetyksissä, ja tutkijoiden mukaan lasku jatkuu.

Tulot romahtaneet


Chirilagualainen María Hernández, 55, koettaa nyt pärjätä pelkällä tortillakaupalla, joka aiemmin tuotti hänelle vain ruokarahat. Muihin kuluihin riittivät kahden Yhdysvalloissa asuvan pojan lähetykset, mutta ne loppuivat lokakuussa, kun kumpikin joutui osa-aikatyöhön.

"Onneksi olen tottunut tekemään työtä seitsemänvuotiaasta", sanoo Hernández ja kääntää maissileivän poikien äitienpäiväksi lähettämällä pannulla.

Kauneussalonkia Chirilaguassa pitävä Rosalía Márquez kertoo tulojensa romahtaneen 60 prosenttia puolessa vuodessa.

"Ilman rahalähetyksiä meille ei riitä työtä", sanoo Márquez, joka on joutunut irtisanomaan kaksi työntekijää.

Maatyöläinen José Rodríquezin, 72, kaikki sukulaiset ovat ulkomailla, ja hän elää rahalähetysten varassa.

Hän valittaa summien kutistuneen, mutta toivoo maaliskuun 15. päivän presidentinvaalien tuovan muutoksen, jonka jälkeen salvadorilaisten ei tarvitsisi hakeutua ulkomaille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia