Temppeliorjuuden perinne elää yhä Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Temppeliorjuuden perinne elää yhä Intiassa

Temppeliprostituutio kiellettiin 26 vuotta sitten, mutta tuhansien naisien arvellaan yhä palvelevan seksiorjina.

(IPS) -- Etelä-Intiassa, Velpurin kylässä asuva Nalluri Poshani, 32, näyttää vanhalta naiselta. Hän elättää itsensä käärimällä halpoja bidi-sätkiä. Tuhannesta kääritystä bidistä Poshanille maksetaan alle puolitoista euroa. Hän vaihtaisi surkean työnsä milloin tahansa joksikin muuksi. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska hän on entinen jogini.

Joginit – tai devadasit tai matammat kuten heitä myös kutsutaan – ovat naisia, jotka "pyhitetään" Yellama-jumalattarelle. Tapa perustuu uskomukseen, jonka mukaan temppelissä asuvat joginit pitävät pahat henget loitolla ja takaavat kylälle kukoistuksen. Käytännössä joginit ovat temppelissä asuvia seksiorjia.

Seksityötä palkatta

Nalluri Poshani oli vain viisivuotias, kun hän kävi läpi pyhitysrituaalin. Hän muistaa, miten hänet kylvetettiin ja puettiin kuin morsian. Temppelissä pappi sitoi hänen kaulaansa thalin eli nauhan, joka kertoi hänen symbolisesta avioliitostaan. Sitten hänet vietiin ulos kyläläisten nähtäväksi.

Useita vuosia Poshani eli yksinkertaista elämää temppelissä. Kun hän tuli murrosikään, elämä kuitenkin muuttui. Kylän miehet – usein yläkastiset, jotka muissa oloissa eivät olisi dalit-tyttöön vilkaisseetkaan – alkoivat tehdä yövierailuja hänen luokseen.

Nalluri Poshani sanoo, ettei ollut koskaan varsinainen seksityöläinen. Eihän hän saanut maksua "palveluistaan". Sen sijaan hän oli pikemminkin vankina temppelissä ja ainoat kerrat, jolloin häntä kohdeltiin muuna kuin tavallisena prostituoituna, olivat uskonnolliset juhlat. Niissä hän tanssi itsensä transsiin.

Kieltolaki poliisille vieras

Temppeliorjuutta vastaan on kampanjoitu kymmeniä vuosia. Aiemmin Andhra Pradeshiin kuuluneessa Telanganan osavaltiossa on vielä 30 000 joginia. Parikymmentä tuhatta elää Andhra Pradeshin temppeleissä.

Virallisesti temppeliprostituutio kiellettiin osavaltioissa jo 1988. Lain mukaan joginiksi pyhittäjä voidaan tuomita sakkoihin ja vankeuteen. Poliisit kuitenkin tuntevat lainsäädännön huonosti, joten ilmiöön puututaan vain harvoin ja silloinkin yleensä ihmisoikeusjärjestöjen vaatimuksesta.

Nalluri Poshani eli ilmaisia seksipalveluita tarjoavana temppeliorjana yli 20 vuotta. Nyt vapautettuna, ilmiselvästi aliravittuna ja ennenaikaisesti vanhentuneena hän elää kuten monet muutkin entiset joginit: seksiorjuudesta vapautuneena, mutta ikuisesti leimattuna, ilman kotia, maata tai säällistä toimeentuloa.

Taustalla kastilaitos ja taikausko

Taikauskomusten mukaan jogini on yhteydessä yliluonnollisiin voimiin ja seksi hänen kanssaan on uhri Yellama-jumalattarelle. Aviomiehen harjoittamana sen uskotaan parantavan koko perheen elämää.

Järjestelmän säilymisen ja temppeliorjaksi valikoitumisen selittää parhaiten Intian niin ikään kielletty, mutta syvälle juurtunut kastijärjestelmä, joka antaa yläkastisille mahdollisuuden dalitien hyväksikäyttöön.

Lähes kaikki joginit ovat daliteja ja heidän palvelujaan käyttävät yläkastisia. Telanganan osavaltiossa järjestelmän suurimmat tukijat kuuluvat joko lähinnä vauraista maanomistajista ja kauppiaista koostuvaan reddy-kastiin tai pappiskasti bramiineihin.

Useat ihmisoikeusjärjestöt kampanjoivat järjestelmää vastaan ja vapauttavat jogineja orjuudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia