Viharikokset vähemmistöille arkipäivää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viharikokset vähemmistöille arkipäivää

Kansalaisjärjestö on huolissaan muun muassa Kreikan ja Unkarin viharetoriikasta.

Vihan motivoimat rikokset ja vihapuhe vähemmistöjä ja alkuperäiskansoja kohtaan ovat monissa maissa päivittäistä todellisuutta, sanoo vähemmistöjen oikeuksia puolustava Minority Rights Group International tuoreessa raportissaan.

Järjestön mukaan viharikokset jätetään usein huomiotta, niistä ei raportoida tai viranomaiset jättävät ne tutkimatta, mikä vain lisää väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan.

Järjestö nostaa vuosiraportissaan esiin muun muassa Intian uskonnollisen väkivallan sekä Keski-Afrikan ja Etelä-Sudanin etniset konfliktit. Esimerkiksi Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksissa ihmisiltä on kysytty heidän nimeään, minkä jälkeen kielen osaamattomuus on johtanut vangitsemiseen tai tappamiseen, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Euroopassa finanssikriisi ja säästötoimet ovat vaikuttaneet siihen, että äärioikeisto ja sen mukana vihaa vähemmistöjä kohtaan ovat saaneet lisää jalansijaa. Esimerkiksi nostetaan Kreikan siirtolaisvastainen retoriikka sekä Unkarin Jobbik-puolueen romani- ja juutalaisviha.

Vaikka viharikokset ovat monesti ääriryhmien tekemiä, järjestö muistuttaa, että Euroopassa usein myös laajempi yleisö jakaa rikosten taustalla olevat vihan tunteet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia