Lähes 76 miljoonaa ihmistä elää maan sisäisenä pakolaisena – Myös luonnonkatastrofit ajavat yhä useampia pakosalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes 76 miljoonaa ihmistä elää maan sisäisenä pakolaisena – Myös luonnonkatastrofit ajavat yhä useampia pakosalle

Ihmiset pakenivat kotimaansa sisällä viime vuonna yli 47 miljoonaa kertaa. Yli puolet pakeni luonnonkatastrofia.

Kaivinkone talon raunioissa.

Maanjäristys aiheutti tuhoa Turkissa ja Syyriassa vuoden 2023 alussa. Kuva: Lisa Hastert / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / CC BY-ND 2.0 DEED.

Konfliktit ja luonnonkatastrofit ajavat yhä enemmän ihmisiä pakosalle. Viime vuoden lopulla ennätykselliset 75,9 miljoonaa ihmistä eli pakolaisena kotimaansa sisällä, käy ilmi maan sisäistä pakolaisuutta tutkivan, Sveitsissä toimivan IDMC:n raportista.

Lähes 90 prosenttia heistä oli paennut konfliktia ja vajaa puolet eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Maittain tarkasteltuna eniten maan sisäisiä pakolaisia oli Sudanissa, Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Kolumbiassa ja Jemenissä.

Raportissa tarkastellaan myös, kuinka monta kertaa ihmiset ovat paenneet maan sisällä vuoden aikana. Viime vuonna määrä oli lähes 47 miljoonaa. Sama ihminen on voitu laskea mukaan useita kertoja, mikäli tämä on joutunut pakenemaan useaan otteeseen.

Näissä tilastoissa luonnonkatastrofit korostuvat. Uusista pakolaisuuksista noin 56 prosenttia liittyi luonnonkatastrofeihin, etenkin tulviin ja myrskyihin, raportista selviää. Ihmiset pakenivat esimerkiksi Freddy-myrskyä Kaakkois-Afrikassa, maanjäristyksiä Turkissa ja Syyriassa ja sykloni Mochaa Intian valtamerellä. 

Luonnonkatastrofien aiheuttama pakolaisuus lisääntyi myös rikkaissa maissa: Kanadan metsäpalot johtivat 185 000 pakolaisuuskertaan.

Maan sisällä pakolaiseksi konfliktin takia lähdettiin viime vuonna yli 20 miljoonaa kertaa. Tilastoja synkensivät etenkin Sudanin ja Gazan konfliktit. Sudanissa paettiin yli kuusi miljoonaa kertaa, Palestiinassa yli 3,4 miljoonaa kertaa.

Raportissa peräänkuulutetaan lisätiedon sekä varautumisen ja riskien vähentämisen tarvetta.

”Mikään maa ei ole immuuni katastrofien aiheuttamalle pakolaisuudelle. Siinä, miten pakolaisuus vaikuttaa ihmisiin, on kuitenkin eroa sen mukaan, valmistautuvatko maat niiden vaikutuksiin. Ne, jotka tarkastelevat dataa, tekevät ehkäisytoimia ja pitkän tähtäimen suunnitelmia, pärjäävät paremmin”, sanoo IDMC:n apulaisjohtaja Alexandra Bilak tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia