El Niño väistyi, mutta seuraavaksi voi tulla La Niña – YK:n maatalousjärjestö perää varautumista sääkatastrofeihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Niño väistyi, mutta seuraavaksi voi tulla La Niña – YK:n maatalousjärjestö perää varautumista sääkatastrofeihin

El Niño vaikutti yli 60 miljoonan ihmisen elämään. La Niña voi tehdä saman.

Tummia pilviä.

- Kuva: Enrique / Pixabay.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö (FAO) vaatii maailmaa varautumaan sääilmiö La Niñan uhkaaviin vaikutuksiin.

Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) ennustaa, että La Niña -sääilmiölle on vuodenvaihteen molemmin puolin 60 prosentin todennäköisyys.

El Niño on sääilmiö, jonka aikana Tyynenmeren keski- ja itäosien pinta lämpenee, mistä seuraa monenlaisia sääilmiöitä ympäri maailman. La Niña on sen vastakohta.

Viimeisin El Niño -kausi alkoi kesällä 2023, ja se saavutti huippunsa vuodenvaihteessa. WMO:n mukaan se oli yksi tilastohistorian viidestä voimakkaimmista.

Erityisen pahasti kärsi eteläinen Afrikka, jossa se aiheutti laajamittaista kuivuutta. FAO:n mukaan El Niño vaikutti yhteensä yli 60 miljoonan ihmisen elämään ympäri maailman. Parhaillaan eletään neutraalia kautta, mutta La Niña voi jälleen tuoda tullessaan tuhoisia vaikutuksia.

”Odotettuja vaikutuksia globaaliin ruokaturvaan ovat muuttuvat sateet, rankkasateiden ja tulvien riski joillakin alueilla ja kuivuus toisilla. Eteläisen ja itäisen Afrikan, Latinalaisen Amerikan sekä joidenkin Kaakkois-Aasian osien maat kohtaavat merkittäviä uhkia maatalouden tuottavuuden ja maaseudun elinkeinojen suhteen”, FAO arvioi viime viikolla lausunnossaan.

Se muistuttaa, että 282 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii jo valmiiksi akuutista ruokapulasta.

FAO on lanseerannut suunnitelman La Niñaan varautumiseksi. Se ehdottaa esimerkiksi tärkeimpien tarvikkeiden, kuten siementen, vesipakkausten ja eläinten lääkkeiden, varastointia valmiiksi katastrofien varalta. Varautumistoimiin kuuluu myös esimerkiksi jokien penkkojen vahvistaminen, kalastajien tukeminen veneiden suojaamiseksi, siementen jakaminen sekä vahinkojen korvaaminen viljelijöille. 

La Niña ja El Niño ovat luonnollisia sääilmiöitä. Ne kuitenkin tapahtuvat kontekstissa, jossa ilmastonmuutos nostaa lämpötilaa, pahentaa äärimmäisiä sääilmiöitä ja vaikuttaa sadekausiin ja lämpötiloihin, muistuttaa WMO.

”Viimeisten kolmen kuukauden aikana sääolosuhteet ovat olleet neutraalit: ei ole El Niñoa eikä La Niñaa. Olemme silti nähneet laajoja äärimmäisiä sääolosuhteita, kuten äärimmäistä kuumuutta ja tuhoisia sateita”, sanoo järjestön pääsihteeri Celeste Saulo tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia