Tutkijat: Seitsemäskin planetaarinen raja saattaa pian ylittyä – ”Potilas on kriittisessä tilassa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Seitsemäskin planetaarinen raja saattaa pian ylittyä – ”Potilas on kriittisessä tilassa”

Maapallo on jo ylittänyt kuusi yhdeksästä niin sanotusta planetaarisesta rajasta, jotka säätelevät koko planeetan toimintaa. Nyt tutkijat ovat huolissaan myös valtamerten happamoitumisesta.

Karttapallo kädessä.

Kuva: artistlike / Pixabay.

Seitsemän yhdeksästä maapallon elämää säätelevistä niin sanotuista planetaarisista rajoista kärsii yhä lisääntyvästä paineesta, kertoo saksalainen ilmastotutkimuslaitos Potsdam Institute of Climate Impact Research (PIK) sekä sen kumppanit tuoreessa planeetan ”terveystarkastusraportissaan” (pdf).

”Yleinen diagnoosi on, että potilas, planeetta Maa, on kriittisessä tilassa. Kuusi yhdeksästä planetaarisesta rajasta on ylitetty. Seitsemän prosessia osoittaa kasvavan paineen trendin. Pian näemme, että suurin osa planetaarisista terveysparametreistä on korkean riskin alueella”, sanoo PIK:n johtaja Johan Rockström tiedotteessa.

Planetaarisilla rajoilla tarkoitetaan ympäristön osa-alueita ja prosesseja, jotka säätelevät maapallon tilaa ja samalla sen elinkelpoisuutta ihmisille. Niitä tutkimalla yritetään määritellä rajat sille, minkä verran ihminen voi muokata ympäristön prosesseja ilman, että edessä on perustavanlaatuisia muutoksia.

Jo viime vuonna toinen tutkijaryhmä totesi, että kuusi yhdeksästä rajasta on ylitetty. PIK päätyy omassa raportissaan samaan: ylittyneitä rajoja ovat ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, maankäytön muutokset, makeanveden muutokset, biogeokemialliset virrat eli ravinteiden kierto sekä niin sanotut uudet aineet, joilla viitataan esimerkiksi mikromuoviin.

Uuden raportin mukaan myös seitsemäs planetaarinen raja on lähellä ylittyä, sillä valtamerten happamoituminen lähestyy kriittistä kynnystä etenkin Jäämerellä ja Etelämerellä. Se taas vaikuttaa esimerkiksi ravinteiden kiertoon ja biodiversiteettiin.

Turvallinen tilanne on enää otsonikadon ja ilmakehän aerosolikuormituksen kohdalla.

Raportti on tarkoitus julkaista jatkossa vuosittain. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan syvällisempää ymmärrystä siitä, miten järjestelmä toimii, tutkijat sanovat. Toisena tavoitteena on ottaa mukaan myös alkuperäiskansojen tietämystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia