Egyptin tiilitehtaissa alkaa ympäristövallankumous | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin tiilitehtaissa alkaa ympäristövallankumous

Egyptin pääkaupungin Kairon hengitysilmasta saa päivässä keuhkoihinsa tupakka-askillisen verran saasteita, ja osasyynä ovat tiilitehtaat. Niiden päästöt kuitenkin vähenevät yli kolmanneksella, kun polttoaine vaihdetaan maakaasuun.

Egyptin pahimmin saastuttava teollisuus – tiilitehtaat muiden mukana – käyttää energialähteenään mazot-nimellä kutsuttua raskaan polttoöljyn jätettä.

Kanadalaisten ja egyptiläisten yrittäjien yhteishanke siirtää nyt tiilitehtaita maakaasun käyttöön, mikä vähentää sekä hiilidioksidipäästöjä että kustannuksia.

Aloite tuli Egyptin tiilitehtailijoilta. He pyysivät avukseen kanadalaisen Richard Szudyn, joka johti kansainvälistä avustushanketta Egyptin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi (Climate Change Initiative, CCI).

Kanadan kehitysapuvirasto saatiin viime vuonna rahoittamaan pilottivaihe, jossa 50 tiilitehdasta siirrettiin toimimaan maakaasulla.

Tiiliä on tehty faaraoiden ajoista alkaen

Egyptissä on valmistettu savitiiliä faaraoiden ajoista lähtien, eivätkä menetelmät ole muuttuneet suuresti viime vuosisatoina.

Uuden tekniikan soveltaminen näissä olosuhteissa ei ole riskitöntä, myöntää Szudy. Hän johtaa nyt Kairossa toimivaa Idea Egypt -yritystä, jolle hanke on siirtynyt.

"Oli valittava toiminnan karkeutta ja työntekijöiden kykyjä vastaava yksinkertainen tekniikka. Moni tiilentekijä ei osaa edes lukea", hän kertoo.

Kaikki elävä kärsii

Egyptin suurin savitiilitehtaiden keskittymä sijaitsee Arab Abu Sayedin teollisuusalueella joidenkin kilometrien päässä Kairon keskustasta. Tehtaita on liki 200, mutta siellä myös asuu 100 000 ihmistä, joista miltei puolet on lapsia.

CCI tutki alueella mazotin poltosta syntyviä päästöjä ja löysi liki 60 eri yhdistettä, joista osa aiheuttaa syöpää ja ylittää reippaasti sallitut pitoisuusrajat.

"Jokainen elävä olento tällä alueella kärsii", Idea Egyptin edustaja Hatem el-Bassyouni tiivistää.

Szudyn mukaan tehtaiden omistajat innostuivat kuitenkin eniten maakaasun tuomista kustannussäästöistä.

"Eivät he ryhtyneet tähän ympäristön vuoksi. Hyvin harvat ihmiset maailmassa tekevät sijoituksia pelkän ympäristön takia", hän vakuuttaa.

Siirtyminen maakaasuun merkitsi tehdaskohtaisesti noin 14 000 euron vuotuista säästöä. Lisäksi tiilien laatu parani reippaasti.

Samalla tehtaan kasvihuonepäästöt vähenivät 37 prosenttia. Kun 50 tehdasta toimii kaasulla, se vastaa 300 000 auton vetämistä pois Kairon liikenteestä. Kaupungin autokanta on kolmisen miljoonaa.

Tieto onnistuneesta hankkeesta levisi vikkelästi, ja lisää tehtaita pyrki mukaan. Kehitysapuhankkeesta kehittyi yksityistä liiketoimintaa, jossa ovat mukana Idea Egypt ja kanadalaiset sijoittajat.

Polttoaineensa vaihtamiseen on sitoutunut jo 311 tiilitehdasta, mikä merkitsee saasteiden vähenemistä 1,9 miljoonan auton verran.

Myös elinoloja kohennetaan

Hankkeen uskotaan kelpaavan Kioton ilmastosopimuksen määrittelemäksi puhtaan kehityksen mekanismiksi. Se sallii rikkaiden maiden vähentää kasvihuonepäästöjä tekemällä sen mukaisia sijoituksia kehitysmaihin.

Sen jälkeen voidaan ryhtyä myymään päästöoikeuksia, mihin on tähän mennessä yltänyt vain neljä hanketta Egyptissä. Szudyn mukaan päästökauppa alkaa aikaisintaan hankkeen kolmantena vuonna.

Hän muistuttaa, ettei hankkeessa ole kyse pelkästään kasvihuonekaasuista, vaan myös paikallisten ihmisten elinoloista.

Idea Egypt selvitti tiilityöläisten oloja ja havaitsi, että nämä elävät tehdasalueella yhden huoneen asunnoissa, joihin ahtautuu jopa 12 henkeä.

"Terveydenhuolto ja ensi-apukin puuttuvat kokonaan, samoin puhdas vesi ja viemäri. Elämänlaatu on aivan kauhea", el-Bassyouni sanoo.

Pilottivaiheen aikana Idea Egypt järjesti tehtaissa raataville nuorille vapaamuotoisia oppitunteja ruokatunnilla. "Heille tarjottiin tilaisuus olla lapsia ja vain leikkiä", Szudy kertoo.

Jatkovaiheen rahoittajilta edellytetään oppituntien ohella lukuisia muita sosiaalihankkeita työläisten elämän kohentamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia