ei otsikkoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ei otsikkoa

Kehys ry:n lähettämä avoin kirje valtionvarainministeri Eero Heinäluomalle ennen 8.-9.9. pidettävää epävirallista talous- ja valtiovarainministerikokousta (Ecofin). Kehys haluaa muistuttaa valtiovarainministeriä kehitystavoitteiden tehokkaammasta integroimisesta EU:n ulko- ja sisäpolitiikkoihin. Köyhyyden poistaminen ja kestävä kehitys tulee pitää mielessä keskusteluissa myös Helsingin kokouksessa.

4.9.2006 Helsinki

Hyvä valtiovarainministeri Eero Heinäluoma,

Lähestymme Teitä ennen 8.-9.9. 2006 Helsingissä pidettävää epävirallista talous- ja valtiovarainministerikokousta (Ecofin), jossa on tarkoitus keskustella muun muassa globaalin talouden nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Eurooppalaisten kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen mielestä Suomen tulee EU-puheenjohtajakautensa aikana tehostaa kehitystavoitteiden integroimista EU:n ulko- ja sisäpolitiikkoihin. Päätöksenteon muilla politiikkalohkoilla kuten talouspolitiikassa tulee jatkossa entistä tehokkaammin tukea köyhyyden poistamista ja kestävää kehitystä.

Lähetämme ohessa kansalaisjärjestöjen yhteisen julkilausuman, joka kokoaa yhteen järjestöjen vaatimukset kehityspolitiikan johdonmukaisuuden lisäämiseksi ja tätä kautta YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

Haluamme erityisesti tuoda esille seuraavat järjestöjen kokoamat vaatimukset:

► EU:n tulee saavuttaa yhteinen tavoite: 0,7 prosenttia bruttokansantulosta viralliseen kehitysapuun vuoteen 2015 mennessä. Kaikkien niiden jäsenmaiden, jotka eivät ole tässä vielä onnistuneet, täytyy asettaa selkeä aikataulu tavoitteen saavuttamiseksi.

► Kehityspolitiikan tulee olla itsenäinen politiikkalohko, jonka päätavoite on köyhyyden poistaminen. Kehityspolitiikka arvoineen ja tavoitteineen ei saa olla alisteinen ulko-, turvallisuus- tai kauppapolitiikalle.

► Kehityspolitiikan tavoitteet tulee integroida EU:n ulko- ja sisäpolitiikkaan, niin että nämä politiikat tukevat, eivät heikennä, kestävää kehitystä ja köyhyyden poistamista. Jotta politiikan johdonmukaisuus toteutuisi, ennakoivia mekanismeja, ohjelmointityökaluja, koordinaatiota ja muita institutionaalisia mekanismeja täytyy tehostaa.

► Kansalaisyhteiskunnan rooli ja asiantuntemus politiikkajohdonmukaisuuden tutkimuksessa, toimeenpanossa ja seurannassa täytyy tunnustaa.

► EU:n tulee edistää kehitysmaiden tahtoa ja kykyä toimeenpanna ne kansainväliset sopimukset, joihin maat ovat sitoutuneet mukaan lukien köyhyyden vähentämisstrategiat.

Päätökset politiikkajohdonmukaisuuden edistämiseksi ovat hyvin tärkeitä EU:n uskottavuuden ja tehokkuuden kannalta. Järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että EU:n sitoutuminen kehityspolitiikan johdonmukaisuuteen on vahvistunut. Järjestöt toivovat, että Suomi edistää EU-puheenjohtajuuskaudellaan näiden tavoitteiden muuttamista todellisuudeksi.

Kehys ry:n (Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys) koordinoiman puheenjohtajuuskauden yhteisen järjestöohjelman tavoitteena on herättää keskustelua ja kehittää välineitä politiikkajohdonmukaisuuden sekä sen seurannan ja arvioinnin tehostamiseksi. Myös kansalaisyhteiskunnan rooli ja asiantuntemus tulee hyödyntää entistä paremmin.

Keskitymme kampanjassamme viiteen teemaan ja niiden yhteyksiin kehityspolitiikan kanssa. Nämä teemat ovat HIV/aids-, kauppa-, siirtolaisuus-, ympäristö- ja turvallisuuspolitiikka.

Kehityspolitiikan johdonmukaisuutta käsitellään myös kansainvälisessä Call for Coherence konferenssissa, jonka Kehys järjestää 2.-3. lokakuuta Helsingissä. Tavoitteena on tarjota keskustelufoorumi kehityspolitiikan asiantuntijoille EU-jäsenmaista, EU-toimielimistä, tutkimuslaitoksista ja kansalaisyhteiskunnasta. Konferenssi järjestetään yhteistyössä ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen osaston, kehityspoliittisen toimikunnan ja Euroopan komission kanssa. Lisäksi se on Kehys ry:n eurooppalaisen kattojärjestön, Concorden, päätapahtuma 2006 ja tuo näin Helsinkiin suuren määrän eurooppalaisia kansalaisjärjestötoimijoita.

Yhteistyöterveisin,

Rilli Lappalainen Pääsihteeri Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys KEHYS ry

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia