EU ja koherenssi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU ja koherenssi

Call for Coherence -ohjelmalla järjestöt haluavat tuoda politiikan johdonmukaisuuden julkiseen keskusteluun tarkastelemalla, miten eri politiikkalohkoja on tarvetta yhdenmukaistaa kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa, minkälaisia ratkaisumalleja johdonmukaisuuden parantamiseksi on olemassa sekä miten niitä ja niiden toimeenpanoa voidaan jatkossa tehostaa.

EU on sitoutunut kehityspolitiikan johdonmukaisuuteen: kehityspolitiikan johdonmukaisuus mainitaan periaatteena ensimmäisen kerran Maastrichtin sopimuksessa (1992) eli sopimuksessa Euroopan unionista. Sen mukaan kaikkien EU-politiikkojen tulee olla yhtenäisiä ja samansuuntaisia kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa. Sopimus sisältää nykyisen lainsäädännön mukaiset EU:n kehitysyhteistyön raamit.

EU:n kehityspoliittisen julkilausuman (2005) mukaan EU:n tulee ottaa huomioon kehityspolitiikan tavoitteet kaikkien niiden politiikkojen toimeenpanossa, jotka todennäköisesti vaikuttavat kehitysmaihin. Euroopan konsensus kehityspolitiikasta -julkilausuma ei ole osa EU:n lainsäädäntöä, mutta se on korkean tason poliittinen linjaus, joka määrittelee EU:n kehityspoliittisen strategian. Se sitoo ennen kaikkea komissiota asetettujen poliittisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Toukokuussa 2005 annetuissa neuvoston päätelmissä vahvistetaan myös sitoumus toteuttaa komission Policy Coherence for Development -tiedonannossa esitetyt tavoitteet. Tiedonannon mukaan EU:n tulee seurata ja edistää kehityspolitiikan johdonmukaisuutta 12 prioriteettialueella mukaan lukien kampanjamme teemat: kauppa, ympäristö, turvallisuus sekä siirtolaisuus.

EU:n sitoutuminen politiikan johdonmukaisuuteen on viime aikoina vahvistunut, mutta toimeenpanoa, seurantaa ja arviointia tulee kehittää. Unioni on maailman suurin virallisen kehitysavun antaja. Se on voimakas globaali toimija, jolla on halutessaan mahdollisuus toimia tehokkaasti köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan. EU on osoittanut tahtoa kehityspolitiikan johdonmukaisuuden parantamiseksi. Seuraavana askeleena tavoitteet on muutettava todellisuudeksi.

Me kampanjassa mukana olevat kansalaisjärjestöt vaadimme:

► EU:n tulee saavuttaa yhteinen tavoite: 0,7 prosenttia bruttokansantulosta viralliseen kehitysapuun vuoteen 2015 mennessä. Kaikkien niiden jäsenmaiden, jotka eivät ole tässä vielä onnistuneet, täytyy asettaa selkeä aikataulu tavoitteen saavuttamiseksi.

► Kehityspolitiikan tulee olla itsenäinen politiikkalohko, jonka päätavoite on köyhyyden poistaminen. Kehityspolitiikka arvoineen ja tavoitteineen ei saa olla alisteinen ulko-, turvallisuus- tai kauppapolitiikalle.

► Kehityspolitiikan tavoitteet tulee integroida EU:n ulko- ja sisäpolitiikkaan, niin että nämä politiikat tukevat, eivät heikennä, kestävää kehitystä ja köyhyyden poistamista. Jotta politiikan johdonmukaisuus toteutuisi, ennakoivia mekanismeja, ohjelmointityökaluja, koordinaatiota ja muita institutionaalisia mekanismeja täytyy tehostaa.

► Kansalaisyhteiskunnan rooli ja asiantuntemus politiikkajohdonmukaisuuden tutkimuksessa, toimeenpanossa ja seurannassa täytyy tunnustaa.

► EU:n tulee edistää kehitysmaiden tahtoa ja kykyä toimeenpanna ne kansainväliset sopimukset, joihin maat ovat sitoutuneet mukaan lukien köyhyyden vähentämisstrategiat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia