EU:n painostettava Venäjää ihmisoikeuksien kunnioittamiseen
Euroopan unionin on tehtävä Venäjälle selväksi, että EU:n ja Venäjän strategisen kumppanuuden syventyessä EU odottaa kumppaniltaan ihmisoikeuksien täydellistä kunnioittamista.
Tiedotusvälineille 10. helmikuuta 2006
Euroopan unionin on tehtävä Venäjälle selväksi, että EU:n ja Venäjän strategisen kumppanuuden syventyessä EU odottaa kumppaniltaan ihmisoikeuksien täydellistä kunnioittamista, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toteaa kahden EU:n ja Venäjän suhteiden kannalta merkittävän kokouksen alla. Euroopan ja Venäjän johtajat tapaavat viikonloppuna Pietarissa G8-huippukokouksessa ja ensi viikolla Wienissä EU-troikan ja Venäjän välisessä ulkoministerikokouksessa.
Vaikka ihmisoikeuskysymykset eivät ole G8-kokouksen asialistalla, EU-maiden johtajat eivät voi sivuuttaa kokouksen isäntämaassa meneillään olevaa ihmisoikeuksien ja demokraattisten arvojen alasajoa. Tammikuussa vahvistettu Venäjän uusi järjestölaki rajoittaa rajusti kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja sananvapautta. Lisäksi vakavat ihmisoikeusloukkaukset ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden rankaisemattomuus jatkuvat Tšetšeniassa yhä.
Suomi on tulevana puheenjohtajamaana mukana ensi viikolla kokoontuvassa EU-troikassa. Wienin kokoukseen ottaa Suomesta osaa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kokouksessa luodaan niitä linjauksia, joiden mukaan jatketaan Suomen ottaessa EU:n vetovastuun heinäkuussa. Syksyllä Suomessa järjestetään sekä EU–Venäjä-ihmisoikeusdialogi että EU–Venäjä-huippukokous. Amnesty on lähestynyt sekä nykyisen EU:n puheenjohtajamaan Itävallan että Suomen ulkoministereitä listalla asioista, joista Venäjän kanssa pitää keskustella.
”EU pettää omat perusarvonsa, ellei puutu tilaisuuden tullen vakaviin ja kiireellistä toimintaa vaativiin ihmisoikeusloukkauksiin”, sanoo Amnestyn EU-toimiston johtaja Dick Oosting. ”Jos Venäjä haluaa olla johtava toimija kansainvälisissä suhteissa, sen täytyy olla valmis hyväksymään ihmisoikeustilanteensa tarkastelu ja siihen kohdistettu kritiikki.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia