KEHYS ry ja ympäristöjärjestöt vaativat kehitystavoitteiden tehokkaampaa huomioimista EU:n ympäristöpolitiikassa
KEHYS ry:n, Greenpeacen, Suomen luonnonsuojeluliiton sekä Maan ystävien avoin kirje ympäristöministeri Jan-Erik Enestamille koskien kehitystavoitteiden tehokkaampaa huomiomista tulevaisuuden ympäristöpolitiikassa.
7.7.2006
Hyvä ympäristöministeri Jan-Erik Enestam,
Lähestymme Teitä ennen 14.-16.7. 2006 Turussa pidettävää epävirallista ympäristöministerikokousta, jossa on tarkoitus keskustella uuden sukupolven ympäristöpolitiikasta.
Eurooppalaisten kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen mielestä Suomen tulee EU-puheenjohtajakautensa aikana tehostaa kehitystavoitteiden integroimista EU:n ulko- ja sisäpolitiikkoihin. Päätöksenteon muilla politiikkalohkoilla kuten ympäristöpolitiikassa tulee jatkossa entistä tehokkaammin tukea köyhyyden poistamista ja kestävää kehitystä.
Lähetämme ohessa kansalaisjärjestöjen yhteisen julkilausuman, joka kokoaa yhteen järjestöjen vaatimukset kehityspolitiikan johdonmukaisuuden lisäämiseksi ja tätä kautta YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. Yksi viidestä erityisteemastamme on ympäristö ja kehitys.
Ympäristön ja kehityksen alla haluamme tuoda esiin seuraavat vaatimukset:
►Kehityshankkeissa pitää varautua nykyisiin ja tuleviin ilmastoriskeihin. Varautuminen ilmastonmuutokseen on kustannustehokkaampaa kuin tuhojen korjailu. Ilmastonmuutosnäkökulma tulee integroida osaksi maankäytön suunnittelua, katastrofivalmiusstrategioita ja infrastruktuurin suunnittelua sekä hankkeiden ympäristövaikutusten arviointeja.
►Ilmastohankkeille tulee asettaa samantyyppiset kriteerit kuin kehitysavulle. Esimerkiksi Kioton pöytäkirjan puhtaan kehityksen mekanismin (Clean Development Mechanism) alaisten päästövähennyshankkeiden tulee aidosti tukea kestävää kehitystä. Teollisuusmaat voivat näillä hankkeilla hankkia päästöoikeuksia itselleen. Mekanismin yleinen ongelma on kuitenkin se, että hankkeissa korostuu teollisuusmaiden intressi saada halpoja päästöoikeuksia, ei köyhyyden vähentämisen ja kestävän kehityksen edistäminen ilmastonmuutoksen torjumisen ohella.
►Eri instanssien kuten Euroopan investointipankin jakamia kehitysyhteistyörahoja tulee suunnata kestävästi esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden ja energiansäästön tukemiseen fossiilienergiahankkeiden sijasta.
►Ilmastonsuojeluun sitoutuneiden kehitysmaiden ja teollisuusmaiden kesken tulee kehittää uusi yhteistyöhön ja jakamiseen perustuva innovaatiojärjestelmä ilmastoystävällisen teknologian kehittämiseksi ja levittämiseksi. . ►EU:n tulee tukea kehittyvien maiden mukaantuloa ilmastosopimukseen esimerkiksi päästövähennys- ja sopeutumistoimien rahoittamisen avulla ja osoittamalla edelläkävijyyttä päästövähennyksissä.
Päätökset politiikkajohdonmukaisuuden edistämiseksi ovat hyvin tärkeitä EU:n uskottavuuden ja tehokkuuden kannalta. Ympäristöön, ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyvät haasteet kuuluvat myös EU:n mukaan niihin alueisiin, joilla koherenssi kehityspolitiikan kanssa on erityisen tärkeää (COM (2005) 134 final). Järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että EU:n sitoutuminen kehityspolitiikan johdonmukaisuuteen on vahvistunut. Järjestöt toivovat, että Suomi edistää EU-puheenjohtajuuskaudellaan näiden tavoitteiden muuttamista todellisuudeksi.
Puheenjohtajuuskauden yhteisen järjestöohjelman tavoitteena on herättää keskustelua ja kehittää välineitä politiikkajohdonmukaisuuden sekä sen seurannan ja arvioinnin tehostamiseksi. Myös kansalaisyhteiskunnan rooli ja asiantuntemus tulee hyödyntää entistä paremmin.
Ympäristöpolitiikan lisäksi keskitymme neljään muuhun teemaan ja niiden yhteyksiin kehityspolitiikan kanssa. Nämä muut teemat ovat HIV/aids-, kauppa-, siirtolaisuus-, ja turvallisuuspolitiikka.
Kehityspolitiikan johdonmukaisuutta käsitellään myös kansainvälisessä Call for Coherence konferenssissa, jonka Kehys järjestää 2.-3. lokakuuta Helsingissä. Tavoitteena on tarjota keskustelufoorumi kehityspolitiikan asiantuntijoille EU-jäsenmaista, EU-toimielimistä, tutkimuslaitoksista ja kansalaisyhteiskunnasta. Konferenssi järjestetään yhteistyössä ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen osaston, Kehityspoliittisen toimikunnan ja Euroopan komission kanssa. Lisäksi se on Kehys ry:n eurooppalaisen kattojärjestön, Concorden, päätapahtuma 2006 ja tuo näin Helsinkiin suuren määrän eurooppalaisia kansalaisjärjestötoimijoita.
Yhteistyöterveisin,
Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys KEHYS ry Suomen luonnonsuojeluliitto ry Maan Ystävät ry Suomen Greenpeace ry
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia