Kongossa vaalikuumetta ennen äänestysurakkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongossa vaalikuumetta ennen äänestysurakkaa

Vaalikuume nousee Kongon demokraattisessa tasavallassa. Parlamenttivaalit on määrä pitää ensi kesäkuun loppuun mennessä, mutta jo nyt tuhannet ihmiset jonottavat rekisteröidäkseen äänioikeutensa. Vaalien odotetaan sinetöivän Kongoon demokraattisen hallinnon.

Tuhannet ihmiset jonottivat syyskuun alkupuolella päästäkseen rekisteröimään äänioikeutensa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Vaalit on määrä pitää ensi kesäkuun loppuun mennessä, mutta niitä odotetaan jo innokkaasti.

Sitä ennen kongolaiset päässevät käyttämään äänioikeuttaan marraskuussa, jolloin on luvassa kansanäänestys uudesta perustuslaista.

Ensi vuoden parlamenttivaalien odotetaan sinetöivän Kongoon demokraattisen hallinnon. Pitkän sisällissodan jälkeen vaalivalmistelutkin ovat suunnaton haaste maassa, jonka koko vastaa Länsi-Eurooppaa.

Pääkaupungissa Kinshasassa äänioikeutettujen rekisteröinti päättyi jo heinäkuussa, mutta eräissä maakunnissa se jatkuu syyskuun 24. päivään. Syyskuun toisen viikon lopulla listoille oli saatu reilut 7 miljoonaa kaikkiaan 30 miljoonasta äänioikeutetusta, riippumaton keskusvaalilautakunta kertoi.

"Meillä on taloudellisia ja logistisia pulmia. Joillakin alueilla rekisteröintiä on lykännyt YK:n hidastelu tarviketoimituksissa", lautakunnan puheenjohtaja Appollinaire Malu Malu sanoo.

Kongossa toimivat 16 000 hengen Monuc-joukot ovat YK:n meneillään olevista rauhanturvaoperaatioista suurin.

Monucin tehtävänä on toimittaa "rekisteröimispaketit" 166:een keskukseen eri puolilla maata. Se sai vastikään tarkoitukseen 85 miljoonan euron lisärahoituksen, jota odotellessa vaalivalmisteluihin jouduttiin lainaamaan helikoptereita ja ajoneuvoja rauhanturvatehtävistä.

Jokaiseen pakettiin kuuluu kannettava tietokone, digitaalikamera, sormenjälkiskanneri ja printteri äänioikeuskorttien painamista varten. Moniin paikkoihin paketit matkaavat pölyisiä pikkuteitä tai kanoottireittejä pitkin.

Vaalilautakunnan mukaan paketit ehtivät osaan rekisteröintipisteistä vasta viikkoa ennen niiden sulkemista.

Eikä paketin saapuminen ajoissa aina riitä ratkaisemaan ongelmia.

"Ihmiset tulevat tänne mukanaan hajoamistilassa oleva passi, ajokortti tai opiskelijakortti eivätkä pysty vahvistamaan edes kotikaupunkiaan tai osoitettaan", Muandan rannikkokaupungin vaalivirkailija Fernando Nzuma valittaa.

"Kysymme kotikylää, ja he raapivat päätään sanoen syntyneensä Kinshasassa. Rekisteröidäänkö tällaiset vai onko kyse vilpistä", hän ihmettelee.

Joiltakin rekisteröityjiltä puuttuu kaikki paperit, mutta mukana saattaa olla ystäviä, jotka vahvistavat henkilöllisyyden. Äänioikeuskortti onkin monille elämän ensimmäinen henkilöpaperi.

IPS:n toimittaja kohtasi Muandassa naapurimaihin, kuten Angolaan, töihin lähteneitä ihmisiä, jotka palasivat Kongoon rekisteröimään äänioikeutensa. Joillekin matka osoittautui turhaksi.

Eräs rekisteröitymään pyrkinyt poikaporukka vihastui, kun heiltä vaadittiin 18 vuoden ikää.

"Tämä on meidän oikeutemme, emme anna politikoinnin estää sitä", uhosi yksi pojista, kun poliisi rahaasi heitä ulos.

"Mitä tässä voi sanoa? Tietokone hylkää heidät, koska he ovat vasta 17-vuotiaita, mutta he ovat tulleet niin kaukaa", Nzuma pähkäilee.

Oppositio syyttää hallitusta ja vaalilautakuntaa heikosta suunnittelusta ja väärien rekisteröintilukujen ilmoittamisesta.

"Rekisterissä on enemmän ulkomaalaisia kuin kongolaisia, ja jotkut kongolaiset ovat rekisteröityneet useita kertoja", tärkeimmän oppositiopuolueen, Demokratian ja sosiaalisen edistyksen liiton, edustaja Jean Baptiste Bomanza väittää.

Malu Malu myöntää vilpin yrityksiä olleen, mutta hän lupaa, että tapaukset tutkitaan ja selvitetään.

Sekavuutta pahentaa levottomuus Kongon itäisimmässä maakunnassa, jossa kapinalliset toimivat yhä, vaikka sisällissota päättyi virallisesti jo 2002. Viisi vuotta jatkuneessa sodassa kuoli lähes neljä miljoonaa ihmistä, joista monet nääntyivät nälkään ja sairauksiin.

Monet poliitikot ovat vaatineet puolen vuoden lykkäystä vaalien takarajalle, joka asetettiin kesäkuun 30. päivään. He vetoavat operaation monimutkaisuuteen, sillä pelkästään äänestyspaikkoja tarvitaan 54 miljoonan asukkaan maassa yli 40 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia