Lapsisotilaita on satoja tuhansia kielloista ja säännöistä huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsisotilaita on satoja tuhansia kielloista ja säännöistä huolimatta

Yli kymmenen vuotta Mosambikin entisen presidentin puolison Gracha Machelin lapsisotilasraportin jälkeen tilanne näyttää jopa entistä toivottomammalta: lasten värväämisen kieltäviä lakeja rikotaan yhä häikäilemättömästi.

Kun Mosambikin entisen presidentin puoliso Gracha Machel julkaisi 1996 huomiota herättäneen raporttinsa lapsisotilaista, hän kertoi sotapäälliköiden sanoneen, että "lapset ovat sotilaina vaikutuksille alttiita ja helppoja hallita".

"He ovat hyviä sotilaita, koska he tottelevat käskyjä asettumatta vastarintaan", sotapäälliköt kertoivat Machelille.

Machel sanoi raportissaan "Lapset aseellisissa konflikteissa", että monet lapset liittyivät aseellisiin joukkoihin saadakseen ruokaa ja turvaa menetettyään perheensä ja yhteisönsä.

Kymmenen vuotta ja monta konfliktia myöhemmin tilanne ei ole paljoakaan muuttunut.

Lakeja on säädetty, kieltoja määrätty

"Konflikteihin joutuneet lapset ovat entistä uhanalaisemmassa asemassa", Unicefin johtaja Ann Veneman sanoo.

"Lapset eivät enää ole vain ristitulessa. He ovat yhä useammin väkivallan ja hyväksikäytön kohteita, lukuisien siviilejä vaanivien aseellisten joukkojen uhreja", Veneman lisää.

Tuore Machelin raportin seurantatutkimus kertoo, että kymmenissä konflikteissa ympäri maailmaa "ryöstetään lapsilta lapsuus".

Lapsia ja konflikteja tutkiva pääsihteerin erityisedustaja Radhika Coomaraswamy sanoo, että synkästä kuvasta huolimatta kansainvälinen yhteisö on ollut erittäin aktiivinen luodessaan lapsia suojelevia säädöksiä.

"Mutta paljon enemmän on tehtävä, jotta taataan säädösten noudattaminen ja voidaan taistella rankaisemattomuutta ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan."

Työkaluja täytyy soveltaa

Coomaraswamy sanoo, että lapsisotilaiden määrästä puhuttaessa voidaan tehdä vain arvailuja.

Sierra Leonen ja Liberian sisällissotien päätyttyä lapsisotilaiden määrä on saattanut laskea 300 000:sta 250 000:een.

Coomaraswamy kertoo, että yksi edistysaskel on kansainvälisen rikostuomioistuimen perustaminen, joka pitää lapsisotilaiden käyttöä sotarikoksena. Turvallisuusneuvosto hyväksyi vuonna 2005 päätöslauselman, joka loi lapsisotilaiden käyttöä valvovan mekanismin.

"Nyt on sovellettava näitä työkaluja käytännön tilanteisiin, tuomittava syylliset ja asetettava sanktioita."

Yhteisöihin palauttaminen kangertelee

Coomaraswamyn mukaan YK:lla on vielä paljon työtä lapsisotilaiden sopeuttamiseksi takaisin yhteisöihinsä.

"Lasten palauttamiseksi takaisin yhteisöihinsä on kehitettävä koulutusta, terveydenhuoltoa, vapaa-ajan harrastuksia."

"Omassa maassaan pakenemaan joutuneiden lasten suojelemiseksi on tehtävä enemmän työtä. Näiden lasten turvattomuuden ja sotilaiksi rekrytoinnin välillä on selvä yhteys", Coomaraswamy lisää.

Monet lapset rekrytoidaan sotilaiksi suoraan pakolaisleireiltä, joten YK:lla on vielä paljon tehtävää.

Vuonna 2006 maailmassa oli 18 miljoonaa pakolaislasta. Näistä 8,8 miljoonaa oli pakolaisina omassa maassaan.

Noin puolet niistä lapsista, jotka eivät käy peruskoulua, elää konfliktialueilla.

Lapset sovunhieronnan keskiöön

Coomaraswamyn tutkimuksessa kerrotaan myös menestystarinoita. Norsunluurannikolla 1 200 lapsisotilasta on luovutettu Unicefille.

Kesäkuussa Darfurin rauhansopimuksen allekirjoittanut Sudanin vapautusliike sopi Unicefin kanssa liikkeen joukoissa palvelevien lasten tunnistamisesta ja vapauttamisesta sekä jatkuvasta valvonnasta, ettei uusia lapsia rekrytoitaisi.

Raportissa painotetaan, että lasten on oltava rauhanhieronnan keskiössä. Heidän tarpeensa on aina otettava huomioon konfliktin aikana ja sen päätyttyä.

voit tutustua sekä Gracha Machelin alkuperäiseen tutkimukseen maailman lapsisotilaista että Machelin selonteon tuoreeseen seurantaraporttiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia