Matkustajilta paloi pinna juna-asemalla Buenos Airesissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Matkustajilta paloi pinna juna-asemalla Buenos Airesissa

Yhdellä Buenos Airesin vilkkaimmista juna-asemista puhkesi toukokuussa mellakka, kun matkustajat hikeentyivät junien jatkuvaan myöhästelyyn ja vuorojen peruuntumiseen. Lippukojuja poltettiin, ja 25 ihmistä loukkaantui.

Yhdellä Buenos Airesin vilkkaimmista juna-asemista puhkesi toukokuussa mellakka, kun matkustajat hikeentyivät raideliikenteen takkuamiseen. Lippukojuja poltettiin, ja 25 ihmistä loukkaantui.

"Tätä osattiin odottaa. Olemme kurkkuamme myöten täynnä jatkuvia myöhästelyjä, vuorojen perumisia ja matkustajien huonoa kohtelua", sanoo Maria Petraccaro, joka toimii junaliikenteen pelastamista vaativassa kansanliikkeessä.

"En kannata väkivaltaa, mutta jos meitä kohdellaan kuin eläimiä, ei voi odottaa, että reagoimme sivistyneesti. Matkustettuaan kuukauden tällä linjalla on kypsä panemaan kaiken säpäleiksi", hän jatkaa.

Argentiinan rautatiet yksityistettiin 1991 ja toiminta siirtyi useille yhtiöille rataverkon ylläpidon säilyessä valtiolla. Aikanaan 32 000 kilometrin mittaisesta rataverkosta jäi käyttöön vain kolmannes, kun kannattamattomat osuudet lopetettiin. Sadat kaupungit menettivät rautatieyhteyden kokonaan.

Raideliikenne toimii yhä kehnosti, vaikka valtio tukee sitä 500 000 eurolla päivässä. Yhtiöiden mukaan tuki tarvitaan lipunhintojen pitämiseen alhaisena eikä rahaa jää kaluston kunnostukseen.

Argentiinan presidentti Néstor Kirchner selitti mellakkaa – joka ei ollut lajissaan ensimmäinen – sillä, että pääkaupunkiseudun työmatkaliikenne on vilkastunut talouden elpymisen seurauksena. "1990-luvulla junat olivat tyhjiä, koska ei ollut työtä."

Trenes Metropolitanos -yhtiön johtaja Sergio Taselli vahvisti, että matkustajamäärät ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2003. "Investoimme, mutta emme pysy kysynnän kasvun tahdissa."

Selitys ei tyydytä Petraccacaroa. "Mitä oikein pitäisi tapahtua? Odotammeko uutta lamaa, vai ryhtyvätkö he välttämättömiin investointeihin?"

Matkustajia suututtavat täyteenahdetut junat, jotka lyhenevät entisestään, kun rikkoutuneita vaunuja poistetaan käytöstä. Lisäksi aikataulut eivät pidä eikä lupauksia dieselin vaihtamisesta sähköön toteuteta.

Ongelmista päästään vain palauttamalla raideliikenne valtion hoitoon, arvioi entinen rautatieläinen Juan Carlos Cena, joka on liittynyt junaliikenteen pelastamista vaativaan liikkeeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia