Opas tehokkaaseen vaikuttamistyöhön Euroopan unionissa
Esipuhe
CONCORDin tiedotusryhmä perustettiin tarkoituksena luoda tilaa ajatuksille ja innovaatioille. Yksi sen ensimmäisistä tutkimuksista käsitteli eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen vaikuttamistyön tehokkuutta.
Tämä opas antaa keskeisiä ohjeita vaikuttamistyön parantamiseen järjestössä, mutta myös tehokkaampaan valtakunnalliseen ja kansainväliseen vaikuttamiseen. Ohjeet perustuvat eurooppalaisten kampanjoiden analysointiin ja havaittuihin tekijöihin, joista kampanjoiden menestys riippui.
Ensimmäiset kaksi sivua antavat yleiskuvan parhaista lobbauskäytännöistä. Oppaan jälkimmäinen osa sisältää enemmän tietoa haasteista, joita kansalaisjärjestöt kohtaavat yrittäessään vaikuttaa Euroopan unioniin ja siitä, miten CONCORD voisi parantaa toimintaansa kattojärjestönä.
Justin Kilcullen
Tiedotusryhmän puheenjohtaja
Opasta tai julisteita, joissa on yhteenveto ohjeista, voi tilata Agnès Philippartilta (puh: +32-2-7438 777, s-posti: aphilippart@concordeurope.org)
TIIVISTELMÄ OHJEISTA
Tehokkaan eurooppalaisen vaikuttamistyön 5 askelta
1. Innostu Euroopasta
- Pidä mielessä tarkka kuva siitä, minkälaisen sinä ja kollegasi haluatte Euroopan olevan nyt ja 10 vuoden päästä.
- Rakenna vaikuttamisstrategiasi tämän mielikuvan pohjalta.
- Usko siihen, että pystyt selviytymään epäedullisista kausista.
- Ole selvillä ajankohtaisista asioista.
CONCORD edistää kestäviä näkemyksiä ja yhteistoimintaa jakamalla tietoa ja järjestämällä yhteistyötä.
2. Aja asialistaa
- Ennakoi ottamalla yhteyttä CONCORDiin saadaksesi tietoa eurooppalaisesta asialistasta.
- Tunnista tärkeät asiat, jotka ovat erityisen tärkeitä sinulle ja yleisesti tärkeitä CONCORDille. Tartu myös vaikeisiin asioihin.
- Kehitä kansallisia strategioita ja yhteistyössä CONCORDin kanssa eurooppalaisia strategioita.
- Luo tulevaisuuteen suuntautuva toimintasuunnitelma vaikutuskampanjasi perusajatuksen pohjalta.
CONCORD voi auttaa sinua osallistumaan aktiivisesti ja täsmällisesti Euroopan asioihin.
3. Tehosta toimintaasi
- Opi tunnistamaan muutosehdotusten taustalla piilevä politiikan linja ja poliittinen ympäristö ja ymmärtämään niitä.
- Tartu asioihin ajoissa, kun ehdotusta vasta valmistellaan. Siten voit vaikuttaa kaikkiin päätöksenteon vaiheisiin.
- Aja olennaisinta ajatusta eli sitä, että kehitysyhteistyön parissa työskentelevät kansalaisjärjestöt taistelevat köyhyyttä vastaan ja puolustavat kestävää muutosta.
- Haasta Euroopan unioni pitämään kehitysyhteistyöhön liittyvät sitoumuksensa.
- Lähesty määrätietoisesti Euroopan unionin toimielimiä, erityisesti Komissiota.
- Valmistaudu viestimään selvästi ja ytimekkäästi ja esittämään vasta-argumentteja ja rakentavia ehdotuksia.
- Älä yritä pyrkiä yksimielisyyteen. Tähtää vahvaan ja johdonmukaiseen kantaan.
- Ota huomioon pitkän ja lyhyen aikavälin näkökulma yhteisessä vaikuttamistoiminnassa.
CONCORDin suurimpana vahvuutena on saada sinun äänesi kuuluville Euroopassa.
4. Tee yhteistyötä
- Osallistu vaikuttamiskampanjoihin tarjoamalla aikaa, voimavaroja ja johdonmukaisia menettelytapoja.
- Tee yhteistyötä muiden sosiaaliseen ja vastuulliseen Eurooppaan tähtäävien liikkeiden kanssa.
- Tunnista, mitä annettavaa toisilla on ja hyödynnä sitä.
- Selvennä alan asiantuntijoiden käyttämä kieli julkisiin kampanjoihin sopivaksi ja hae tukea medialta ja yleisöltä.
- Hyödynnä CONCORDin erilaiset järjestöt ja verkostot tavoittaaksesi mahdollisimman laajan yleisön.
CONCORD voi jäsentensä kautta taata eurooppalaisille kampanjoille laajemman ulottuvuuden toimimalla sekä kansallisella että Euroopan tasolla.
5. Tekemällä oppiminen
- Viesti läpinäkyvästi ja avoimesti.
- Varmista jatkuva seuranta, itsearviointi ja arviointi.
- Etsi erilaisia näkökulmia, kritiikkiä ja keskustelua.
- Tunnista virheesi ja ota oppia niistä.
Voimme vahvistaa yhteistä toimintaamme ja ajaa eurooppalaista kehitysagendaa ottamalla oppia toisistamme CONCORDissa.
VOITA KESKEISET HAASTEET
Kehitysyhteistyösektorin tulee voittaa tietyt haasteet, jotta se pystyy vaikuttamaan paremmin eurooppalaiseen agendaan.
Ennen vaikuttamistyön tekniikan tarkastelua pohdiskellaan yleisesti vaikuttamistyötä ja selvitetään sen tavoitteet.
Päämääräkeskeisyys ja epäonnistumisen pelko
Kansalaisjärjestöt omaksuvat yhä enenevässä määrin päämääräkeskeisiä lähestymistapoja. Pyrkimys positiiviseen vaikutukseen on kaikille yhteinen. Jos kuitenkin positiivisen vaikutuksen tavoittelu johtaa riskejä karttaviin vaikuttamisstrategioihin, päädytään itsensä rajoittamiseen, mikä puolestaan vähentää tehtävän vaikutuksen arvoa.
Vaikuttamistyön strategioiden vaikutuksia ei koskaan pystytä täysin ennustamaan. Ne riippuvat ajoituksesta, resursseista, lähestymistavan johdonmukaisuudesta mutta myös tilanteesta. Jos päämääräkeskeisyys rajoittaa vaikuttamistyön asialistaa epäonnistumisen pelon takia, periaate on korvannut päämäärän. Päämääräkeskeisyyden ei pitäisi koskaan olla itseisarvo, ja minkä tahansa tehokkaan vaikuttamisstrategian täytyy ottaa huomioon ja hyväksyä epäonnistumisen mahdollisuus.
Riippuvuussyndrooma
On esitettävä kysymys, ajattelevatko kansalaisjärjestöt tarpeeksi laaja-alaisesti, tai kehitysjärjestöt tarpeeksi poliittisesti. Ovatko ne ole liian sidottuja eurooppalaiseen asialistaan? Kehitysjärjestöiltä puuttuu usein itseluottamusta. Ne eivät pysty riittävän hyvin sanomaan, missä valta sijaitsee, eivätkä samaistumaan toimielimiin riippumattomasta näkökulmasta. On olemassa useita esimerkkejä tapauksista, joissa kansalaisjärjestöt eivät yritä vaikuttaa hallituksiin, meppeihin tai Euroopan unionin toimielimiin vaan ovat itse niiden vaikutuksen alaisina. Tässä piilee riippuvuussyndrooman ironia; ajatus siitä, että järjestöt sekä niiden tulevaisuus ovat riippuvaisia poliitikoista ja hallituksista. Sinun täytyy vapautua tästä riippuvuudesta. Päätä, mikä on pääsanomasi ja julista sitä aina kun tapaat eurooppalaisia sidosryhmiä.
Näkemys Euroopasta?
Kampanjoilla ei ole juurikaan merkitystä, jollei niiden taustalla ole kokonaisvaltaista näkemystä Euroopan unionista. Kysymys on siitä, millainen tämä näkemys on, millainen sen pitäisi olla ja, miten sen pitäisi liittyä etelään. Tämä näkökulma kampanjointiin on puhtaasti poliittinen, eikä tekninen lobbaus voi korvata tätä viimeistä kysymystä.
MITEN PARANTAA VAIKUTTAMISKAMPANJOITA?
1. oppitunti: Ajoitus ja toiminta
Ajoitus ratkaisee. Ilman päätöksentekoa edeltävää toimintaa on melkein mahdotonta saavuttaa positiivisia tuloksia. Asiat täytyy valita tarpeeksi ajoissa ja tuoda esille, jotta kielteiset päätökset voitaisiin estää.
Se, että EI tuo asioita esille, ei tule kysymykseen. Kun negatiivisten suuntausten annetaan mennä omalla painollaan, seurauksena on epäsuotavia päätöksiä, jotka heikentävät kehitysnäkökulmaa.
On yhtälailla totta, että asioiden esiinnostaminen, vaikka tämä tehtäisiin ilman sovittua ja tarkkaan määriteltyä näkökulmaa, tuo asioita esiin ja lisää päätöksentekijöiden tarvetta kuunnella julkista mielipidettä ja toimia avoimemmin ja vastuunalaisemmin.
Esimerkki 1: Perustuslakisopimus
Tämän oppitunnin aiheeseen sopiva esimerkki on kehityksen alistaminen ulkosuhteiden ja yhteisen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asialistan alle.
Kun asian käsittely oli kokonaan pysähdyksissä ja uskottiin, että tätä kehitystä ei pystyttäisi pysäyttämään, kehitysneuvosto lakkautettiin ja oltiin valmiita alistamaan kehityskomissaari alistamista ulkosuhteiden komissaarille.
Vastaesimerkki on perustuslakikampanja, joka kohtasi vastaavaa välinpitämättömyyttä. Kun kampanja käynnistettiin muutaman järjestön johdolla, saavutettiin huomattava muutos ja kehityksen alistamisen sijaan kehitysulottuvuutta laajennettiin ulkosuhteiden alalla. Koska tulokset olivat myönteisiä, yhä enemmän järjestöjä tuli mukaan auttamaan kampanjassa.
2. oppitunti: Suostu olemaan eri mieltä
Aina ei tarvitse työskennellä yhden sovitun kannan pohjalta. Itse asiassa näkökantojen moninaisuus voi olla mielenkiintoisia ja kasvattaa kampanjan näkyvyyttä ja siten lisätä yleisön ja politiikkojen kiinnostusta asiaan. Tämä osoittaa ennen kaikkea, että muutokseen tähtäävässä poliittisessa strategiassa ei ole tarpeellista sopia yksimielisesti poliittisten ehdotusten yksityiskohdista. Siispä yksimielisyyden saavuttamisen ei tulisi olla kampanjan ensisijainen tavoite. Toisaalta yksimielisyys siitä, että ollaan eri mieltä voi olla hyödyllistä, kun halutaan lisätä kampanjan näkyvyyttä ja saada mukaan lisää toimijoita ja saavuttaa laajempi yleisö.
Esimerkki 2: Koulutuskampanja(t)
Koulutuskampanjat osoittavat, että asian esiintuominen on tehokas keino saavuttaa muutos.
Koulutuskampanjoissa mielenkiintoista ovat moninaiset lähestymistavat ja toimijat, jotka ovat samaa mieltä yhdestä keskeisestä asiasta: koulutuksen välttämättömyydestä kehitykselle. Voitaisiin jopa sanoa, ettei ole yhtä koulutuskampanjaa, ja tämä on tarjonnut loistavan mahdollisuuden saada käyttöön voimavaroja ja poliittista pääomaa.
3. oppitunti: Taustalla olevien politiikkasuuntausten tunnistaminen
Kampanjoiden ainoa painopiste voi tuoda menestystä, mutta samalla on olemassa se riski, että muita asiaankuuluvia kysymyksiä ei tuoda esille tai ne tuodaan esille liian myöhään. Siksi on tärkeää osoittaa yhteyksiä eri kampanjoiden välillä ja varmistaa, että yhden kampanjan havainnot hyödyttävät toisia kampanjoita. On tarpeellista käyttää aikaa ja energiaa taustalla olevien politiikkasuuntausten tunnistamiseen ja ymmärtämiseen. On tärkeä myös ymmärtää muutosehdotusten poliittinen luonne, vaikka muutokset esitettäisiinkin pelkkinä teknisinä muutoksina.
Esimerkki 3: Vuoden 2004 budjetti
Vuoden 2004 budjettineuvottelut olivat vaikeita, erityisesti kun otetaan huomioon, että niihin liittyi monia muita kehityssuuntia:
1. Uusi budjetointitapa (toimintoperusteinen budjetointi)
2. Uusi terminologia
3. EU:n ja Aasian ja Latinalaisen Amerikan välisen yhteistyön oikeusperustan tarkastelu
4. Komission aloite ehdotuksesta integroida Euroopan AKT-maiden kehitysrahasto budjettiin
5. Kansalaisjärjestöjen ja EU:n välisen yhteistyön tarkasteluprosessi
Talousarvion laatiminen on yleensä prosessi, joka jättää sijaa yhden painopisteen lähestymistavalle. Tämän vuoden budjettineuvottelut olivat kuitenkin ratkaisevia siinä, että ne saattoivat pystyä muuttamaan kehityksen ulkosuhteiden alaiseksi budjetissa. Onneksi tämä vaara huomattiin ajoissa, mikä mahdollisti hyvin menestyneet toimenpiteet sen estämiseksi. Jos näin ei olisi käynyt, suuri osa muiden kampanjoiden saavutuksista olisi voitu menettää budjetin uudelleenmäärittelyssä.
4. oppitunti: Yhteydet muihin aloihin ja etelään
On hyödyllistä yhdistää, aina kun mahdollista, kehitysagenda muihin liikkeisiin, jotka tähtäävät sosiaaliseen ja vastuulliseen Eurooppaan maailmanlaajuisena toimijana. Tämä lisää viestien ulottuvuutta ja laaja-alaisuutta ja vetää uusia yleisöjä ja poliittisia toimijoita mukaan keskusteluihin. Tämä puolestaan auttaa vahvistamaan käsiteltävien asioiden kehitysaspektia ja mahdollistaa sen, että niitä käsitellään suurempaan yleisöön vetoavalla tavalla.
Etelän osallistuminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan osoittaa esitettyjen vaatimusten legitiimiys ja parantaa kampanjoita tukemalla suoraa yhteyttä etelän käytännön kokemusten ja Euroopan tasolla esitettyjen politiikan vaatimusten välillä. On myös havaittu, että muiden alojen ja etelän erityinen asiantuntemus kampanjan aloista vaikuttaa olennaisesti vankkojen vaihtoehtoisten politiikkojen muotoiluun.
Esimerkki 4: Yhteistyö Aasian ja Latinalaisen Amerikan kanssa
Kampanja niin sanotusta ALA-säännöstöstä on mielenkiintoinen esimerkki, sillä kampanja oli tiiviisti yhteydessä muihin sektoreihin (erityisesti ympäristöjärjestöihin). Kampanja perustui myös vahvasti liittoon etelän kanssa, erityisesti järjestöjen ”South Asian Alliance for Poverty Eradication”(SAAPE) ja ”Asociación Latinoamericana de Organizaciones de Promoción” (ALOP) kanssa. Tämän kaltainen yhteistyö ei ollut itsestään selvää, koska eri alojen ja alueiden agendat ja mielenkiinnon kohteet eivät välttämättä tähtää samoihin tuloksiin. Kampanja kuitenkin todisti, että on mahdollista määritellä yhteinen agenda, johon on jätetty tilaa yksityiskohtien eroavaisuuksille. Eri alojen ja alueiden yhteistyö auttoi kasvattamaan kampanjan uskottavuutta ja ulottamaan kampanjan paremmin yleisöön, joka ei tavallisesti kuulu eurooppalaisten kehitysasiakampanjoiden kohderyhmään.
5. oppitunti: Ulottuvuus
Yleisökampanjointia tulisi edistää ja asiantuntijoiden käyttämää kieltä tulisi valtavirtaistaa suurelle yleisölle sopivaksi. Tämä mahdollistaa laajemman osallistumisen ja yleisön mielipiteiden tutkimisen sitoutumisen eri tasoilla. Jos tähän on ryhdytty oikeaan aikaan, on mahdollista pohtia enemmän päätösten hyviä ja huonoja puolia, jotka perustuvat eri näkemyksille. Se auttaa samalla nostamaan asioiden julkisuuskuvaa ja selkeyttämään niiden tärkeyttä.
Esimerkki 5: Kauppakampanja
Kauppakampanjoinnille on ominaista ”sisäpiirin tiedon” suuri määrä, johon sisältyvät muun muassa äärimmäisen monimutkaiset asiakirjat ja eri asioiden mutkikkaat riippuvuussuhteet, jotka luovat yhteyksiä muualle, kuten WTO:hon.
Kampanja osoittaa, että on tarpeellista muuntaa asiantuntijoiden tutkimukset selkeämmälle kielelle, laajalle yleisölle sopivaksi. Euroopan unionin terminologia on itsessään jo este suurelle yleisölle, ja tietyillä politiikan aloilla kieli on yleensä niin arvoituksellista, että ulkopuoliset eivät rohkene muodostaa mielipidettä asioista. Siksi kampanjoiden täytyy kiinnittää riittävästi huomiota tapaan, jolla viestit käännetään suuren yleisön kielelle, jota ymmärretään laajemmin. On myös osoitettava yhteyksiä asioihin, jotka ihmiset tuntevat.
VAIKUTA CONCORDen AVULLA
CONCORD auttaa yhdistämään kehitysyhteistyösektorin yhteisen maailmanlaajuisen näkökulman alle, antaa sille luottamusta ja uutteruutta tavoitella sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, solidaarisuuteen ja ihmisoikeuksiin perustuvaa Euroopan unionia.
CONCORDin vahvuudet ovat eurooppalaisissa verkostoissa, jotka ovat ratkaisevassa ja ainutlaatuisessa asemassa asiantuntemuksensa vuoksi, kansallisissa toimikunnissa niiden ainutlaatuisen kansallisen sitoutumiskyvyn takia sekä kansallisissa järjestöissä niiden tuottamien resurssien ja poliittisen aloitekyvyn takia.
CONCORD työskentelee levittämällä tietoa asioista sekä selittämällä, helpottamalla ja tutkimalla näitä kysymyksiä ja tarjoaa näin olennaisen tärkeää tukea kehityskampanjoille.
Lyhyesti:
CONCORD pystyy vaikuttamaan ja edistämään parempaa tehokkuutta EU:n kehityspolitiikkaan vaikuttamisessa seuraavilla tavoilla:
1. Lisäämällä kiinnostusta Euroopan asioihin
2. Tutkimalla ehdotettujen politiikkamuutosten poliittista ulottuvuutta
3. Auttamalla tunnistamaan asioita
4. Ottamalla huomioon erilaisia näkökohtia ja edistämällä keskustelua
5. Määräämällä kannoista ja sopimalla viesteistä
6. Tarttumalla asioihin oikealla hetkellä
7. Jakamalla informaatiota, asiantuntemusta ja resursseja
8. Organisoimalla jäsenjärjestöjen välistä yhteistyötä
9. Kannustamalla laajempaa osallistumista ottamalla muita sektoreita mukaan
10. Muuttamalla erikoisalojen käsitteitä ymmärrettäväksi kieleksi
11. Antamalla kokonaiskuvan kampanjoiden välisistä kytköksistä
12. Tekemällä arvioita oppimisen parantamiseksi
CONCORD ei kuitenkaan olisi mitään ilman sinua, eikä mitään voi saavuttaa ilman sinun apuasi.
KUUSI VINKKIÄ PAREMPAAN YHTEISEEN VAIKUTTAMISTYÖHÖN
1. Euroopasta kiinnostuminen
Olemmeko todella kiinnostuneita Euroopasta? Meidän täytyy tietää, mistä pidämme ja mistä emme sekä mihin suuntaan haluamme Euroopan kehittyvän ja millainen Euroopan tulisi olla kymmenen vuoden päästä.
Liikkeenä meidän on laajennettava näkemystämme ja tarkennettava käsitystämme näistä kysymyksistä.
Emme voi osallistua Eurooppalaiseen kehitysagendaan, ellei meillä ole tarkkaa käsitystä siitä, millaisen haluamme Euroopan olevan. Tämän näkemyksen pitäisi olla kaikkien kampanjoiden pohjana. Kampanjoiden onnistuneisuus riippuu pohjimmiltaan sen näkemyksen selkeydestä, joka meillä on siitä, millainen solidaarisesti etelän kanssa toimivan Euroopan tulisi olla.
CONCORD voi vaikuttaa merkittävästi tarttumalla kekseliäästi tähän kysymykseen ja antamalla kehitysyhteistyön parissa työskenteleville kansalaisjärjestöille yhteisen identiteetin.
2. Kauaskantoinen ajattelu
Muutosta isolla M:llä ei saavuteta yksittäisillä teoilla vaan yhteisillä toimilla, jotka ottavat huomioon kauaskantoiset vaikutukset. Tässä suhteessa CONCORD ei tarvitse toimintasuunnitelmaa nopeaa toimintaa varten, eikä ole foorumi ainutkertaisille tapahtumille, yksittäisille kysymyksille tai kysymyksille, jotka vaativat välitöntä kannanottoa.
Kattojärjestönä CONCORD antaa voimaa liikkeelle edistämällä pitkäaikaisia näkemyksiä ja toimia sekä valvomalla helpottamisprosesseja sen sijaan, että ottaisi hoitaakseen poliittisten asemien kehittämisen.
3. ”Pelkokertoimen” voittaminen
Vaisulla kehitysyhteistyösektorilla ei ole tulevaisuutta. Alan täytyy viestittää muutoksesta tai se menettää merkityksensä. CONCORD tekee tärkeää työtä solmimalla yhteyksiä toisiin sektoreihin, ottamalla etelän mukaan, levittämällä keskeistä viestiä, siitä, että kehitysyhteistyösektori puolustaa muutosta. Tämä muutos tähtää sellaiseen Euroopan unioniin, joka muuttaisi solidaarisuuden arvot epäoikeudenmukaisuutta vastaan taistelevaksi toiminnaksi, ja käsittelisi ulkopolitiikassaan vakavia kysymyksiä ja syytöksiä johdonmukaisuuden puutteesta.
CONCORDin täytyy antaa esimerkki siitä, että sen olemassaoloa ei voi perustella riippuvuudella eurooppalaisista toimielimistä. Euroopan unionin toimielimet tarvitsevat CONCORDia ja tässä piilee sen vahvuus. Tämä antaa johtoaseman ja vahvuutta koko alalle.
4. Toiminnan tehostaminen
CONCORD saa tukea tärkeiltä yhteistyökumppaneilta. Sen jäsenet, kansalliset toimikunnat ja verkostot, vaikuttavat tärkeällä tavalla asioiden tunnistamiseen, toimintasuunnitelmien kehittelyyn ja kampanjoiden onnistumiseen. CONCORDin pitäisi käyttää tätä potentiaalia taitavasti, antaa tilaa sen yhteistyökumppanien identiteetille, ja erityisesti kieltäytyä asettumasta ohjaksiin niillä aloilla, joilla toiset ovat tärkeässä asemassa. Tehokkuuden lisäämiseksi on tunnistettava, mitä toisilla on tarjottavanaan ja hyödynnettävä sitä, käytettävä potentiaalia ja annettava koko sektorin kasvaa. CONCORDin ei tarvitse olla mukana jokaisessa kysymyksessä tai jokaisessa kampanjassa. Mitä yleisluontoisempi asia sitä merkityksellisempi se on CONCORDille. Mitä yksityiskohtaisempi asia sitä vähemmän merkitystä sillä on CONCORDille. CONCORD voi tehostaa kehitysyhteistyösektorin kokonaisvaltaa kehittämällä sitä ja kannustamalla kaikkia niitä osallistumaan, jotka voivat vaikuttaa.
5. Opitusta hyötyminen
Tehokas organisaatio on oppiva organisaatio. Oppiva organisaatio hyväksyy mahdollisuuden epäonnistua ja jopa tarpeen tehdä virheitä. CONCORD parantaa toimintaansa jatkuvan seurannan, itsearvioinnin ja arvioinnin avulla. Se vahvistuu myös erilaisia näkökulmia, kritiikkiä ja keskustelua edistämällä. Läpinäkyvä ja avoin viestintätapa voi joskus tehdä toiminnan haavoittuvaiseksi, mutta useimmin se vahvistaa sitä.
6. Agendan ajaminen
Helposti reagoivat kampanjat ovat luonteeltaan heikkoja. Tehokkaat kampanjat vaativat selkeän ja tulevaisuuteen suuntautuvan agendan, jota ohjaa selkeä näkemys. CONCORDin pitäisi pystyä tekemään kehitysyhteistyösektorille helpommaksi agendan laatiminen, ajamaan agendaa, haastamaan toimielimet ja luomaan tilaa uusien mukaan otettavien kehitysjärjestöjen huolenaiheille. Tämä aika on tätä varten erityisen haastava. Joidenkin mielestä ollaan menossa kohti kehityksen alistamista EU:n ulkopoliittiselle agendalle. CONCORDin ensisijainen tehtävä on auttaa kyseenalaistamaan tämä näkökanta ja luoda agenda, joka tarjoaa selkeän vaihtoehtoisen ratkaisun.
Julkaisija: O. Consolo, CONCORD, 10 sq. Ambiorix, B-1000 Brussels. Euroopan komission rahoittama julkaisu. 2005.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia