Presidentin puoliso heikentää demokratiaa Argentiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidentin puoliso heikentää demokratiaa Argentiinassa


Tarkkailijat ovat huolestuneita Argentiinan presidentti Christina
Fernándezin aviomiehen Néstor Kirchnerin puuttumisesta valtion hallitsemiseen. Ex-presidentti Kirchner palaveeraa jatkuvasti
ministereiden ja kuvernöörien kanssa, nimittää henkilökuntaa ja jakaa
varoja julkisiin hankkeisiin.

Argentiinan entinen presidentti ja nykyisen presidentin aviomies Néstor Kirchner palaveeraa jatkuvasti ministereiden ja kuvernöörien kanssa, nimittää henkilökuntaa ja jakaa varoja julkisiin hankkeisiin.

Tarkkailijoiden mielestä Kirchnerin toiminta haittaa hänen vaimonsa, presidentti Christina Fernándezin, työtä ja valtion hallintoa.

Kirchner lupasi tyytyä puolison rooliin, kun hänen vaimostaan tuli vuonna 2007 ensimmäinen Argentiinan presidentiksi suorilla vaaleilla valittu nainen.

Pari on kuitenkin päätynyt johtamaan maata yhdessä. Kirchner ei peittele rooliaan valtion asioissa toisin kuin Fernández, joka piti matalaa profiilia miehensä presidenttikaudella 2003-2007, vaikka oli itse peronistipuolueen senaattori.

Tasa-arvo vaarassa


Yhteishallinto vaikuttaa kielteisesti sekä nykyaikaisen valtiokoneiston lujittamiseen että sukupuolten tasa-arvoon, Argentiinan katolisen yliopiston valtio-opin professori Carla Carrizo arvioi.

Fernándezilla oli aiemmin tapana sanoa, että nainen joutuu maksamaan kaikesta tuplasti, mutta hän on heikentänyt itse asemaansa suostumalla yhteishallintoon, Carrizo soimaa.

Kirchnerin aktiivisuutta ovat lisänneet myöhemmin tänä vuonna pidettävät parlamenttivaalit, sillä hän on edelleen keskusta-vasemmistolaisen peronistipuolueen puheenjohtaja.

Hän on viime aikoina ottanut presidentin virka-asunnolla vastaan lukuisia ministereitä ja muita korkea-arvoisia virkamiehiä keskustellakseen julkisia töitä koskevista suunnitelmista ja niiden rahoituksesta.

La Riojan kaupungin edustaja Ricardo Quintela kertoi lehdistölle ällistyneensä, kun Kirchner hankki viikossa hallituksen siunauksen hänen ehdottamilleen 22 miljoonan euron hankkeille.

"Presidenttinä Kirchner vakautti valtionpäämiehen aseman vuoden 2001 kriisin jälkeen, mutta nyt hän horjuttaa tuota itse rakentamaansa valtaa", politiikantutkija Rosendo Fraga sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on vakava institutionaalinen sekamelska, jota Kirchner ja tämän puoluejohto eivät tunnu tajuavan.

Peritty valta-asema


Carrizon mielestä tilanteelle on kuvaavaa, että presidentin sijasta nykyisin puhutaan presidenttiparista.

Hänen mielestään Fernándezin presidenttinä osoittama heikkous ei johdu tämän sukupuolesta, vaan siitä, että hänestä tuli ehdokas puolisonsa päätöksellä eikä kilpailun tuloksena.

Ongelma palautuu peronistipuolueen epäselviin pelisääntöihin. "Sääntöjen puuttuessa vallan ottavat perinteet, ja peronisteilla ne ovat taantumukselliset", Carrizo sanoo.

Hän vertaa Fernándezia tämän chileläiseen naiskollegaan Michelle Bacheletiin ja Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin.

"He noudattavat puolisoistaan riippumatta puolueidensa sääntöjä, mutta Fernández sai tehtävänsä mieheltään ikään kuin valta olisi perinnöllistä. Tätä Fernándezin heikkoutta hänen miehensä käyttää nyt hyväkseen", tutkija selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia