Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Human Rights Watchin mukaan media-aktivisteja, avustustyöntekijöitä, entisiä kapinallistaistelijoita ja näiden perheenjäseniä on kadonnut ja pidätetty Syyrian hallituksen hallitsemilla alueilla. Kuva: Charles Roffey / CC BY-NC-SA 2.0.
Syyriaan tiedusteluviranomaiset pidättävät ja ahdistelevat ihmisiä mielivaltaisesti entisillä kapinallisalueilla, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi. Syyrian hallitus valtasi alueet Venäjän tuella takaisin kapinallisilta viime vuoden helmi-elokuussa.
HRW:n mukaan oppositiojohtajia, media-aktivisteja, avustustyöntekijöitä, poliittisia aktiiveja, entisiä kapinallistaistelijoita ja näiden perheenjäseniä on kadonnut ja pidätetty Daraassa, Itä-Ghoutassa ja Damaskoksen eteläosassa.
Pidätetyt olivat allekirjoittaneet niin sanotun sovintosopimuksen Syyrian hallituksen kanssa. Niiden varjolla on jo aiemmin häädetty ihmisiä kodeistaan.
Paikalliset järjestöt ovat dokumentoineet ainakin viisisataa katoamista ja mielivaltaista pidätystä viime elokuun jälkeen.
”Aktiiviset taistelut ovat päättyneet suuressa osassa Syyriaa, mutta mikään ei ole muuttunut siinä, miten tiedusteluviranomaiset polkevat al-Assadin hallinnon oletettujen vastustajien ihmisoikeuksia”, sanoo Human Rights Watchin Lähi-Idän toimiston johtaja Lama Fakih järjestön tiedotteessa.
Pidätettyjen omaisten mukaan jotkut oli vapautettu lahjuksia vastaan ja toisia oli pahoinpidelty.
Human Rights Watch vaatii Syyriaa vapauttamaan pidätetyt tai nostamaan heitä vastaan asianmukaiset syytteet, sekä Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa Syyriaan mielivaltaisten pidätysten lopettamiseksi.
Syyrialaispakolaisia ei tule palauttaa Syyrian hallituksen hallitsemille alueille, vaikka vastaanottajamaissa, kuten Libanonissa, Tanskassa tai Saksassa, olisi siihen poliittista painetta.
”Jos Venäjä todella haluaa rohkaista pakolaisia palaamaan, sen tulisi painostaa hallitusta lopettamaan pidätysten väärinkäyttö ja luomaan turvallista paluuta edistävät olosuhteet”, Fakih sanoo.
Viime viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnesty syytti Venäjän tukemaa Syyrian hallitusta tahallisista ja systemaattisista hyökäyksistä sairaaloihin Idlibissä ja Hamassa.
Amnestyn mukaan kolmen viime viikon aikana on pommitettu 15 sairaalaa, vaikka niiden koordinaatit olivat Syyrian ja Venäjän hallitusten tiedossa. Sairaaloiden pommittaminen on sotarikos, järjestö muistuttaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia