Amnesty: Burma pidättää edelleen mielipidevankeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Burma pidättää edelleen mielipidevankeja

Burmassa pidätettiin ihmisoikeusaktivisti samana päivänä, kun presidentti Thein Sein antoi lupauksen mielipidevankien vapauttamisesta, ihmisoikeusjärjestö kritisoi.

Burman lupauksesta vapauttaa kaikki mielipidevangit on pitkä matka sen toteuttamiseen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön mukaan samana päivänä, kun presidentti Thein Sein lupasi vapauttaa kaikki mielipidevangit, maassa pidätettiin 74-vuotias rohingya-kansan oikeuksien puolustaja U Kyaw Hla Aung, joka on aiemmin istunut yli 16 vuotta vankilassa.

Thein Sein sanoi maanantaina Ison-Britannian vierailullaan, että vuoden lopussa maassa ei enää ole mielipidenvankeja. Hänen mukaansa jokaisen vangin tapaus arvioidaan erikseen hallituksen perustamassa komiteassa.

"Odotamme Thein Seinin täyttävän lupauksensa. Hän voisi aloittaa välttämällä uusien mielipidevankien luomista ja lopettaa ihmisoikeuspuolustajien sekä rauhanomaisten mielenosoittajien pidätykset ja vangitsemiset", sanoo Amnestyn Burma-tutkija Amy Smith.

Burma on parin viime vuoden aikana tehnyt uudistuksia, kuten järjestänyt vaalit ja vapauttanut poliittisia vankeja. Vastineeksi sille on annettu velkoja anteeksi, luvattu kehitysapua ja löysätty sanktioita.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat kuitenkin edelleen huolissaan. Amnesty raportoi aiemmin heinäkuun alussa ihmisoikeuspuolustajien ja mielenosoittajien pidätyksistä. Human Rights Watch puolestaan syytti keväällä hallitusta osallistumisesta etnisiin puhdistuksiin rohingya-vähemmistöä ja muita muslimivähemmistöjä vastaan. Rohingyoihin sovelletaan myös kritisoitua kahden lapsen politiikkaa.

"On hyvä, että Thein Sein on luvannut lopettaa mielipidevankien pitämisen, mutta siihen on pitkä matka sen perusteella mitä olemme nähneet viime kuukausina", Smith toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia