Asevienti Lähi-itään kasvanut
Jemeniä pommittavan koalition jäsenmaat saavat yhä enemmän aseita.
Maailman asekaupan volyymi kasvoi vuosina 2011–2015 14 prosenttia edellisestä viisivuotiskaudesta. Trendi on ollut samansuuntainen jo vuodesta 2004, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tuoreista tilastoista.
Eniten aseita viedään Aasian ja Oseanian alueen maihin, mutta suuntana on myös Lähi-itä, jonne vienti kasvoi 61 prosenttia viisivuotiskausien välillä. Alueen maista vienti Saudi-Arabiaan kasvoi 275 prosenttia, Arabiemiraatteihin 35 prosenttia ja Qatariin 279 prosenttia, Sipri kertoo.
Kaikki kolme maata ovat mukana Jemenin shiiakapinallisten vastaisessa liittoumassa. Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa on syytetty useaan otteeseen kansainvälisten lakien rikkomisesta Jemenissä, sillä se pommittaa myös siviileitä.
Siprin tutkijan Pieter Wezemanin mukaan liittouma käyttää sotatoimissaan edistyneitä aseita, jotka ovat peräisin pääosin Yhdysvalloista ja Euroopasta. Vienti jatkuu yhä aiemmin allekirjoitettujen sopimusten ansiosta. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit kuuluvat myös Suomen tärkeimpiin asekauppakumppaneihin.
Myös Irakin levottomuus näkyy tilastoissa: vienti maahan kasvoi 83 prosenttia.
Globaalisti aseita viedään eniten Intiaan, Saudi-Arabiaan ja Kiinaan. Suurimpia viejiä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Yhdysvaltain vienti kasvoi vuosina 2011–2016 27 prosenttia. Maa on myynyt tai lahjoittanut aseita ainakin 96 maalle viimeisten viiden vuoden aikana, Sipri kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia