EU ja Yhdysvallat kritisoivat Israelin siirtokuntasuunnitelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU ja Yhdysvallat kritisoivat Israelin siirtokuntasuunnitelmia

Rauhanneuvottelut uhkaavat jälleen kaatua siirtokuntakysymykseen.

EU ja Yhdysvallat ovat kritisoineet Israelin ilmoitusta, jonka mukaan maa laajentaa laittomia siirtokuntiaan miehitetyllä Palestiinalaisalueella.

EUObserver-uutispalvelun mukaan sekä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry että EU:n ulkosuhdehallinnon edustaja Michael Mann ovat muistuttaneet, että siirtokunnat ovat laittomia.

Myös Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n mukaan ilmoitus uhkaa juuri alkaneita rauhanneuvotteluita ja saattaa romahduttaa ne, kuten kävi vuonna 2010.

Israelin asuntoministeri Uri Ariel ilmoitti sunnuntaina, että maa aikoo rakentaa yli 1 200 uutta asuntoa Länsirannalle. Arielin mukaan kyseessä on vasta alku, ja yhteensä yli 10 000 asuntoa odottaa rakentamista. Parin päivän kuluttua hän ilmoitti jälleen uusista rakennussuunnitelmista.

"Kukaan ei voi sanella, minne voimme rakentaa ja minne emme", hän sanoi EUObserverin mukaan radiopuheessaan keskiviikkoaamuna.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israel on ilmoittanut viime päivinä yhteensä jo yli 3 100 uudesta asunnosta.

Israel ja palestiinalaiset sopivat rauhanneuvottelujen alkamisesta heinäkuussa, ja Israel lupasi myös vapauttaa palestiinalaisvankeja hyväntahdoneleenä. Ensimmäisten vankien vapautus aloitettiin tiistaina ja rauhanneuvottelut keskiviikkona.

Etenkin EU on viime aikoina kritisoinut Israelin siirtokuntia. Unioni julkisti jo aiemmin kesällä ohjeistuksen, jonka mukaan EU ei enää tue rahallisesti mitään siirtokunnissa tapahtuvaa toimintaa, mikä herätti voimakasta kritiikkiä Israelissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia