EU-komissio: Israelin siirtokunnille ei rahaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-komissio: Israelin siirtokunnille ei rahaa

Israelin viranomaiset ovat tyrmistyneitä uudesta säännöstä.

EU-komissio on antanut uuden ohjeistuksen, jossa kielletään rahoittamasta Israelin laittomiin siirtokuntiin kytköksissä olevia hankkeita.

Komission kesäkuun lopussa hyväksymän, tällä viikolla julkisuuteen vuotaneen ohjeistuksen mukaan Israelin on jatkossa luvattava kirjallisesti, että EU:lta rahaa saavien hankkeiden ulkopuolelle rajataan Länsiranta, Itä-Jerusalem ja Golanin kukkulat.

Ohje kattaa kaikenlaisen yhteistyön: niin talouden, tieteen, kulttuurin kuin yliopistoyhteistyönkin.

EU:n mukaan ohjeistuksen tarkoituksena on tehdä ero miehitettyjen alueiden ja Israelin välille. Israel miehitti Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Golanin kukkulat vuoden 1967 sodassa. Se on rakentanut niihin siirtokuntia, joita EU ja YK pitävät laittomina.

Ohje on merkittävä, sillä käytännössä se pakottaa Israelin hyväksymään EU:n kannan rajoistaan, toteaa verkkolehti EUObserver.

Israelin viranomaiset ovat olleet tyrmistyneitä päätöksestä. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi israelilaislehti Haaretzin mukaan, että, etteivät ulkopuoliset tahot voi määritellä Israelin rajoja. Hänen mukaansa EU:n pitäisi keskittyä Iranin ydinaseohjelmaan ja Syyrian sisällissotaan Lähi-idän konfliktin sijaan.

EU:n suhtautuminen Israelin laittomiin siirtokuntiin on viime vuosina tiukentunut. Keväällä 13 EU-maan ulkoministerit, mukaan lukien Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), vaativat EU-markkinoille siirtokunnista tulevien tuotteiden erillistä merkintää EU:n ulkoministeriltä Catherine Ashtonilta.

EUObserverin mukaan merkinnöistä on tulossa ohje vielä tänä vuonna tai ensi vuoden alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia