EU:n ulkoministerit haluavat merkitä siirtokuntatuotteet
Myös Suomi on allekirjoittanut kirjeen, jossa vaaditaan Israelin siirtokunnista EU:hun tulevien tuotteiden tarkempaa merkitsemistä.
Kolmetoista EU:n ulkoministeriä on allekirjoittanut kirjeen, jossa vaaditaan Israelin laittomista siirtokunnista EU-markkinoille tulevien tuotteiden tarkempaa merkitsemistä. Allekirjoittajamaiden joukossa on mukana myös Suomi.
Kyse ei ole virallisesta päätöksestä, vaan EU:n ulkoministerille Catherine Ashtonille lähetetyssä kirjeessä tuetaan Ashtonin aiempia vaatimuksia samasta aiheesta.
Ulkoministerien kirje on jälleen yksi avaus maailmalla viime aikoina velloneeseen keskusteluun, jossa on pohdittu, pitäisikö Israelin palestiinalaisalueille rakentamia laittomia siirtokuntia boikotoida tai pitäisikö niistä EU:n alueelle tulevat tuotteet merkitä erikseen.
EU:n ja Israelin sopimuksen mukaan siirtokunnissa tuotetut tuotteet eivät saa EU-markkinoilla tullietuuskohtelua, jonka israelilaiset tuotteet saavat. Käytännössä sääntö ei kuitenkaan toimi, sillä usein Israel myy siirtokuntatuotteet israelilaisina. Samalla myös kuluttajien oikeuksia rikotaan.
"Tuotteiden oikea merkitseminen on välttämätöntä, jotta voitaisiin varmistaa, ettei kuluttajia johdeta harhaan väärillä tiedoilla", ulkoministerien kirjeessä todetaan Al-Monitor-lehden mukaan.
Aiemmin myös esimerkiksi EU-konsulit ovat vaatineet siirtokuntatuotteiden merkitsemistä. Iso-Britannia, Tanska ja Alankomaat ovat jo julkaisseet ohjeita tuotteiden merkitsemisestä.
Suomessa ohjeita ei ole julkaistu, mutta ulkoministeriö on pohtinut asiaa muun muassa kaupan alan toimijoiden kanssa. Siirtokuntatuotteet nousivat Suomessa esille viime keväänä, kun Finnwatch ja Kirkon Ulkomaanapu kertoivat raportissaan, että Suomessakin myydään siirtokuntatuotteita.
EU:n arvioidaan tuovan Israelin siirtokunnista tuotteita noin 230 miljoonalla eurolla vuodessa – 15 kertaa enemmän kuin palestiinalaisalueilta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia