Guatemalan entinen johtaja tuomittiin kansanmurhasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan entinen johtaja tuomittiin kansanmurhasta

Maan entinen valtionpäämies Ríos Montt on tuomittu kansanmurhasta 80 vuodeksi vankeuteen historiallisessa oikeudenkäynnissä.

Guatemalan entinen valtionpäämies Ríos Montt on tuomittu kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan 80 vuodeksi vankeuteen.

"Tuomio on vahva viesti niin Guatemalalle kuin koko maailmalle, ettei edes valtionpäämies voi olla lain yläpuolella, kun kysymys on kansanmurhasta", sanoo Human Rights Watchin asiantuntija José Miguel Vivanco .

Tuomio on ensimmäinen kansallisen oikeusistuimen langettama kansanmurhatuomio valtionpäämiehelle maailmassa. Se on merkittävä askel kohti parempaa tilivelvollisuutta, järjestö kommentoi.

Oikeudenkäynti ehdittiin jo kertaalleen perua, kun tapauksen pitkäaikainen tuomari todettiin jääviksi hoitamaan tapausta. Peruminen todettiin kuitenkin laittomaksi ja oikeudenkäynti jatkui.

Rios Monttin valtakauden aikana 1982-1983 tapettiin 15 verilöylyssä yhteensä 1771 alkuperäiskansoihin kuulunutta ihmistä. Oikeudenkäynnissä kuultiin sadan todistajan silminnäkijälausunnot vuosina 2000 ja 2001. Lisäksi kuultiin myös asiantuntijoita, jotka todistivat sotilaallisen komentoketjun rikoksia. Hänen läheisin neuvonantajansa Rodríguez Sánchezin vapautettiin kuitenkin syytteistä.

Monivuotinen oikeusprosessi on takkuillut pitkin matkaa lukuisten valitusten vuoksi. HRW:n mukaan perusteettomia valitusmahdollisuuksia pitäisi pystyä rajoittamaan, rikkomatta kuitenkaan syytettyjen perusoikeuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia