IPCC: Maailman käärittävä nyt hihat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

IPCC: Maailman käärittävä nyt hihat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Kasvihuonepäästöt täytyy saada alas jopa 70 prosenttia vaikka ydinvoimalla, sanoo kansainvälinen ilmastopaneeli.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan maailman on välittömästi käärittävä hihat, jotta tavoite ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä kahteen celsiusasteeseen saavutetaan.

Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan jätti-investointeja uusiutuviin ja muihin päästöttömiin energiamuotoihin, kuten ydinenergiaan. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen hinta kasvaa sitä suuremmaksi, mitä myöhemmäksi toimenpiteitä lykätään, IPCC varoittaa.

Viikonloppuna julkaistu IPCC:n ilmastoraportin kolmas osa käsittelee tämän hetken teknologisia, taloudellisia ja institutionaalisia edellytyksiä hallitsemattoman ilmastonmuutoksen pysäyttämiselle.

Konkreettisesti paneeli kehottaa tähtäämään kasvihuonepäästöjen leikkaamiseen 40–70 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuosisadan puoliväliin mennessä ja päästöjen lopettamista kokonaan vuosisadan lopussa.

Tämän mittaluokan päästöleikkaukset ovat mahdollisia vain laajentamalla päästötöntä energiantuotantoa, IPCC sanoo. Esimerkiksi uusiutuvista lähteistä saatavan energian täytyy jopa nelinkertaistua seuraavien vuosikymmenten aikana. Samalla hallitusten tulee investoida ydinvoimaan sekä hiilen talteenottoon ja säilömiseen, paneeli suosittelee.

U-käännöstä tarvitaan

Suunta on jyrkästi ristiriidassa maailman valtioiden nykysitoumusten kanssa, sillä hallitusten sitoumuksista huolimatta päästöt ovat vain lisääntyneet kasvaneet 2000-luvulla, raportissa todetaan.

"Ainoa turvallinen tie eteenpäin on saavuttaa hiilineutraali maailma vuosisadan puoliväliin mennessä. Emme voi vain pelata aikaa ja laittaa kaikkea sen varaan, että teknologiset ihmeet ilmestyvät jossain vaiheessa ja ratkaisevat ongelman", YK:n ilmastonmuutosneuvottelija Christiana Figueres toteaa raporttia koskevassa kannanotossa.

Jos ilmastonmuutoksen torjumisesta seuraavia hyötyjä ei oteta huomioon, IPCC arvioi siirtymän ilmastoystävälliseen energiantuotantoon aiheuttavan 0,06 prosentin loven odotettuun 1,3–3 prosentin talouskasvuun seuraavina vuosikymmeninä.

Raportin laatimiseen osallistui yli 1000 asiantuntijaa ympäri maailman. Raportin aiemmat osat ovat käsitelleet ilmastonmuutoksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen tieteellistä taustaa. Seuraavaksi IPCC julkaisee osa-raporttien keskeisimmät sisällöt yhdistävän suositusraportin päätöksentekijöille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia