Israelille taas taloudellisia takaiskuja siirtokunnista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelille taas taloudellisia takaiskuja siirtokunnista

Danske Bank ja Norjan eläkerahasto vetävät rahojaan pois Israelista, Nordea haluaa vielä lisätietoja.

Tanskassa päämajaansa pitävä jättipankki Danske Bank sekä Norjan valtion eläkerahasto ovat ilmoittaneet vetävänsä sijoituksiaan pois Israelista yritysvastuuongelmien ja siirtokuntien vuoksi.

Rahoitusjättien ilmoitukset tulivat vain viikkoja sen jälkeen, kun Alankomaiden suurin eläkerahasto ilmoitti samanlaisesta päätöksestä.

Danske Bankin mukaan Israelin suurin pankkilaitos Bank Hapoalim rahoittaa kansainvälisen oikeuden laittomaksi tulkitsemien siirtokuntien rakentamista Länsirannalla, jonka vuoksi se kuuluu nyt sijoituskohteiden mustalle listalle.

Danske Bank oli jo aiemmin vetänyt sijoituksiaan pois muista israelilaisyrityksistä samoista syistä.

Vastaavasti Norjan eläkerahastoa ohjaavan valtionvarainministeriön mukaan sijoitukset kahdessa siirtokuntarakentamista tukevassa israelilaisfirmassa ovat kestämättömiä.

Myös Ruotsissa päämajaansa pitävä Nordea on pyytänyt israelilaisilta yhteistyökumppaneiltaan selvityksiä niiden toiminnasta miehitetyillä alueilla, mutta ei ole vielä päättänyt jatkosta.

Rahoituslaitokset ja yritykset ovat leikanneet ripeästi sijoituksiaan Euroopan komission kesällä tekemän päätöksen jälkeen, jossa kielletään rahoittamasta Israelin laittomiin siirtokuntiin kytköksissä olevia hankkeita.

Yhdysvallat on tuominnut kovasanaisesti EU:n uuden linjauksen. Huolimatta Yhdysvaltojen merkittävästä sotilaallisesta tuesta Israelille asevoimille, EU on edelleen selvästi maan tärkein kauppakumppani.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia