Kansalaisjärjestölle sakot "ulkomaisesta agenttiudesta" Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestölle sakot "ulkomaisesta agenttiudesta" Venäjällä

Vaalitarkkailussa ansioitunut venäläinen kansalaisjärjestö on ensimmäinen, jota on sakotetty viime vuonna säädetyn kiistanalaisen lain perusteella.

Vaalien rehellisyyttä valvova kansalaisjärjestö Golos on saanut Venäjällä ensimmäisenä sakot kansalaisoikeuksia rajoittavan lain perusteella.

Venäjällä säädettiin viime vuonna joukko lakeja, jotka rajoittavat merkittävästi kansalaisten sanan-, järjestäytymis- ja kokoontumisvapauksia. Yksi laeista edellyttää ulkomaista rahoitusta saavat määrittelemättömästi poliittiset järjestöt rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

Laki asettaa rajoituksia järjestäytymisvapaudelle, ja on siten ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeuksien kanssa, muistuttavat ihmisoikeusjärjestöt. Tällä hetkellä tarkastusten kohteiksi on joutunut jo 200 kansalaisjärjestöä.

Noin 6 300 euron sakot saaneella järjestöllä oli merkittävä rooli vuosien 2011 parlamentti- ja 2012 presidentinvaalien tarkkailussa ja vilpin raportoinnissa. Sakot langetettiin nyt siksi, että Golos voitti noin 7 700 euron palkinnon Norjan Helsinki-komitealta. Vaikka järjestö palautti rahat, sitä syytetään edelleen yhtenäisen vaalilain ajamisesta, jonka pelätään vaikuttavan liiaksi yleiseen mielipiteeseen ja hallituksen päätöksentekoon.

"Tämä on järkyttävä ennakkotapaus. Venäjän tulisi päinvastoin tukea kansalaisjärjestöjen toimintaa, eikä estää sitä", kommentoi Rachel Denber Human Rights Watchista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia