KHO: Pöyryn Xayaburi-vastine julkinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

KHO: Pöyryn Xayaburi-vastine julkinen

Laosin Xayaburin patohankkeen vuoksi ryvettynyt konsulttiyhtiö on velvollinen luovuttamaan aiemmin salatun vastineensa Voima-lehdelle.

Työ- ja elinkeinoministeriön on luovutettava konsulttiyhtiö Pöyryn Laosin Xayaburin patohanketta koskeva vastine sitä vuonna 2013 pyytäneelle Voima-lehdelle, linjasi Korkein hallinto-oikeus (KHO) tällä viikolla.

Ministeriö ei alun perin halunnut luovuttaa vastinetta, koska vastine sisälsi Pöyryn mukaan liiketoimintaa koskevaa luottamuksellista tietoa.

Vastine liittyy kanteluun, jonka suomalaiset järjestöt tekivät Pöyryn toiminnasta työ- ja elinkeinoministeriön alaiselle Yritys- ja yhteiskuntavastuun neuvottelukunnalle vuonna 2012. Neuvottelukunta on ainoa paikka, jonne Suomessa voi valittaa yritysten ihmisoikeusrikkomuksista.

Valituksen taustalla oli Pöyryn osallistuminen Laosin Xayaburin kiisteltyyn patohankkeeseen, jonka pelätään vaikuttavan kielteisesti alueen ympäristöön ja ihmisten elinkeinoihin.

Neuvottelukunta arvioi Pöyryn toimintaa OECD:n yritysvastuuohjeiden valossa. Vuonna 2013 se päätti, että Pöyry ei ole rikkonut ohjeita, vaikka sen olisikin pitänyt arvioida riskejä tarkemmin.

Järjestöt kritisoivat päätöstä, sillä ne eivät saaneet nähdä Pöyryn kanteluun tekemään vastinetta eivätkä pystyneet reagoimaan Pöyryn väitteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriö ei luovuttanut vastinetta myöskään Voima-lehden verkkolehden Fifin silloiselle vt. päätoimittajalle Kati Pietariselle. Voima vei tapauksen Pietarisen nimissä oikeuteen.

KHO:n tiistaina julkistetun päätöksen mukaan Pöyryn vastineen keskeinen sisältö oli kuitenkin tullut julki jo ennen asiakirjapyynnön esittämistä ja ratkaisemista eikä sen näin ollen voi katsoa sisältäneen liikesalaisuuksia. Niinpä päätös on luovutettava Pietariselle kokonaisuudessaan edellyttäen, että yrityksen omistussuhteiden salaamiselle ei ilmene perusteita julkisuuslaissa, ratkaisussa linjataan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia