Palestiinalaisvankien nälkälakko jatkuu

11.05.2012

 

Mielenosoituksissa palestiinalaisvankien tukijat ovat kritisoineet myös kansainvälistä mediaa nälkälakon riittämättömästä uutisoinnista. (Kuva: Joe Catron / cc 2.0)Mielenosoituksissa palestiinalaisvankien tukijat ovat kritisoineet myös kansainvälistä mediaa nälkälakon riittämättömästä uutisoinnista. (Kuva: Joe Catron / cc 2.0)Yli 1500 palestiinalaista vankia jatkaa nälkälakkoaan protestina Israelin epäoikeudenmukaisille pidätysmenetelmille. Nälkälakko alkoi melkein kolme viikkoa sitten.

Kaksi vangeista, Bilal Diab ja Thaer Halahleh, jotka ovat olleet nälkälakossa jo 29. helmikuuta asti, on uutistietojen mukaan hyvin heikossa kunnossa.

Israelin korkein oikeus hylkäsi toukokuun 7. päivänä toistamiseen miehiä koskevan vapautuspyynnön turvallisuusriskien vuoksi. Oikeuden mukaan nälkälakko ei myöskään anna perusteita heidän vapauttamiseksi, kertoo miesten asianajaja Jamil al-Khatib.

Tähän asti Israel on torjunut kaikki valitukset nälkälakkolaisilta, kieltänyt perhevierailut ja vain lyhyesti siirtänyt yhden vangin siviilisairaalaan. Tilanne on saanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä ja useammalta YK:n edustajalta, sekä pannut alulle useita mielenosoituksia vankiloiden ja myös YK:n toimitilojen edessä.

Myös palestiinalaisvaltion presidentti Mahmud Abbas on nostanut esille vankien kohtalon, varoittaen Israelia mahdollisten kuolemien seurauksista.

Israelin vankiloiden viranomaiset ovat esittäneet, että nälkälakko on ääriryhmittymien ponnitus jäsentensä vapauttamiseksi. Samalla he ovat painottaneet, että vankien kohtelu Israelin vankiloissa on sopusoinnussa kansainvälisten lakien ja yleissopimusten kanssa.

Israel pitää kuitenkin satoja palestiinalaisia vangittuina hallinnollisten pidätysmääräysten nojalla ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä. Osa vangeista on ollut vangittuna kuukausia.

Hallinnolliset vankeustuomiot nousivat kansainvälisen huomion kohteeksi helmikuussa, kun Khader Adnan päätti 66 päivän nälkälakon sen jälkeen kun hänen tuomiotansa lievennettin. Viime kuussa naisvanki Hana Shalabi karkotettiin Gazasta hänen kieltäydyttyään syömästä 44 päivän ajan.