Tekstiilityöläisten palkkakamppailu etenee Bangladeshissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tekstiilityöläisten palkkakamppailu etenee Bangladeshissa

Minimipalkka nousi, mutta järjestöjen mukaan tulot eivät riitä elämiseen vielä korotusten jälkeenkään.

Parempien palkkojen puolesta kamppailevat Bangladeshin tekstiilityöläiset ovat saavuttaneet osittaisen voiton, kun hallitus päätti marraskuun puolivälissä 77 prosentin palkankorotuksesta, joka nostaa minimipalkan 50 euroon kuussa, raportoivat uutisvälineet. Päätöstä edelsi pitkin syksyä jatkunut lakkojen ja mielenosoitusten sarja.

Ammattiliitot olivat vaatineet minimipalkan korottamista 75 euroon kuussa työnantajien tarjoaman 35 euron sijasta, mutta hallituksen edustajan mukaan nyt päätetyn kompromissin hyväksyivät molemmat osapuolet.

Kansalaisjärjestöjen mukaan tekstiilityöläisten palkka on vielä korotuksenkin jälkeen maailman matalin, eikä 50 euron kuukausipalkka riitä elämisen peruskustannuksiin kuten asumiseen, ruokaan, vaatteisiin ja koulutukseen.

"Palkankorotus tulee todella tarpeeseen, sillä palkat eivät tällä hetkellä riitä edes perustarpeisiin. Korkean inflaatiotason vuoksi ehdotettu korotus ei kuitenkaan toisi merkittävää parannusta, eikä se yllä lähellekään niitä laskelmia, joita on tehty elämiseen riittävän palkan tasosta", toteaa Eettisen kaupan puolesta -järjestön toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Järjestö kritisoi myös Bangladeshista tekstiilejä hankkivia länsimaisiin vaateyrityksiä siitä, että nämä ovat lähes poikkeuksetta olleet kommentoimatta työntekijöiden palkkavaatimuksia.

"Suomalaiset vaateyritykset ovat olleet vaitonaisia aiheesta. Jos ne haluavat osoittaa toimivansa aidosti vastuullisesti niin niiden tulisi viestiä olevansa valmiita kantamaan osansa nousevista palkkakustannuksista", Staffans sanoo.

Tekstiilityöläisten kamppailu parempien palkkojen ja työolosuhteiden puolesta kiihtyi keväällä, kun Rana Plazan vaatetehtaan romahduksessa menehtyi yli 1 100 työntekijää. Matalat tuotantokustannukset ovat luoneet Bangladeshiin 16 miljardin euron arvoisen tekstiilisektorin ja tehneet maasta maailman toiseksi suurimman vaateviejän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia