Turkin Twitter-kielto tyrmistytti järjestökentän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkin Twitter-kielto tyrmistytti järjestökentän

Ennen estoa Twitterissä oli käyty vilkasta keskustelua pääministeri Erdoganin puhelinkeskusteluiksi väitetyistä tallenteista.

Kansalaisjärjestöt ovat tyrmistyneitä Turkin pääministeri Tayyip Erdoganin viime viikkoisesta päätöksestä estää pääsy sosiaalisen median palvelu Twitteriin. Estoa on perusteltu sillä, että palvelussa jaetaan hallituksen mainetta vahingoittavia sisältöjä.

"Näin äärimmäinen ja absurdi sensuuri kaikkine seurauksineen tiedon vapaudelle ja demokraattiselle debatille vetää vertoja maailman suurimmille sortovalloille",  toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

Eston teknistä toteutusta on myös muutettu vaikeammin kierrettäväksi sen jälkeen, kun ohjeistukset ensi vaiheessa toteutetun eston kiertämiseksi julkisten nimipalvelimien kautta levisivät sosiaalisessa mediassa. Turkissa oli vain reilu kuukausi aiemmin hyväksytty kiistelty verkkolakiuudistus, joka lisäsi hallituksen valtuuksia sensuroida verkkosivustoja.

Järjestö- ja medialähteiden mukaan Twitter on kasvattanut suosiotaan Turkissa viime kesän Gezi-puiston mielenosoitusten jälkeen ja sillä arvellaan olevan maassa noin 10 miljoonaa käyttäjää. Ennen estoa Twitterissä oli käyty vilkasta keskustelua Erdoganin käymiksi puhelinkeskusteluiksi väitetyistä tallenteista, jotka kertovat korruptiosta sekä sekaantumisesta yritysten ja median toimintaan.

Amnesty Internationalin mukaan pääsyn estäminen Twitteriin on osa laajempaa hallituksen vastaisen kritiikin tukahduttamista, johon on sisältynyt myös toimittajiin ja lakimiehiin kohdistuneita mustamaalauskampanjoita ja hiljentämisyrityksiä.

"Sosiaalinen media on pitkään ollut piikki hallituksen lihassa. Paitsi että kriitikot käyttävät sitä taitavasti, sivustojen omistajat vaikuttavat olevan myös välittämättä uhkailusta ja pelottelusta", järjestön Turkki-asiantuja Andrew Gardner toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia