Vaatimukset Israelin siirtokuntatuotteiden boikotista kiihtyvät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaatimukset Israelin siirtokuntatuotteiden boikotista kiihtyvät

Etelä-Afrikka haluaa merkitä siirtokuntatuotteet erikseen, Irlanti harkitsee boikottivaatimusta.

Irlanti ja Etelä-Afrikka ovat liittyneet kasvavaan joukkoon, joka vaatii, että Israelin siirtokuntapolitiikkaan puututaan taloduellisin keinoin.

Irlanti harkitsee vaativansa, että EU boikotoisi Israelin laittomista siirtokunnista tulevia tuotteita. Maan varapääministeri Eamon Gilmore sanoo Irish Times -lehdessä, että mikäli Israel ei nopeasti muuta siirtokuntapolitiikkaansa, yksi keino saattaa olla, että siirtokunnista tulevat tuotteet kielletään.

Gilmore esitti mielipiteensä sen jälkeen, kun EU:n ulkoministerit olivat antaneet lausunnon, jonka mukaan siirtokunnat uhkaavat tehdä kahden valtion ratkaisusta Lähi-idässä mahdottoman. He myös kritisoivat häätöjä ja talojen purkuja Itä-Jerusalemissa.

Myös Etelä-Afrikassa siirtokuntatuotteet herättävät kritiikkiä. Maan kauppa- ja teollisuusministeri Rob Davies ehdotti Haaretz-lehden mukaan, että miehitetyiltä palestiinalaisalueilta tulevia tuotteita ei enää saisi merkitä israelilaisiksi.

Irlanti ja Etelä-Afrikka eivät ole vaatimuksineen yksin. Aiemmin esimerkiksi brittiläinen ruokajätti Co-operative Group on kieltäytynyt yhteistyöstä siirtokuntayritysten kanssa. Myös eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu on kritisoinut siirtokuntapolitiikkaa.

Israelin mukaan Etelä-Afrikan ehdotus on epäreilu, koska maailmassa on paljon muitakin alueellisia konflikteja, joiden osapuolten tuotteita ei merkitä erikseen. Myös EU:n johtopäätökset perustuvat sen mukaan puolueellisiin tietoihin.

Israelin vuonna 1968 miehittämille palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat on todettu kansainvälisten lakien vastaisiksi. Niiden rakentaminen on viime vuosina kiihtynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia