Yhä useampi kansalaisjärjestö saanut sakkotuomion Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useampi kansalaisjärjestö saanut sakkotuomion Venäjällä

Ulkomaisesta agenttiudesta säädettyä sakkorangaistusta on käytetty tiuhaan tahtiin.

Kansalaisjärjestöjä on syytetty ja sakotettu lisääntyvissä määrin muun muassa ulkomaisesta agenttiudesta Venäjällä. Sekä YK että Amnesty International raportoivat tuoreimmista tapauksista ja tuomitsevat Venäjän langettamat tuomiot.

Tuoreimmat sakotetut järjestöt ovat Venäjän syrjinnän vastainen keskusjärjestö, julkisia oikeudenkäyntejä valvova kansalaisjärjestö sekä elokuva-festivaalin järjestäjä Bok o Bok. Kaikki järjestöt saivat tuomion ulkomaisen agenttiuden rekisteröimättä jättämisestä.

Viime vuoden puolella voimaan astunut laki edellyttää poliittisten järjestöjen rekisteröityvän ulkomaisiksi agenteiksi, mikäli ne saavat ulkomaista rahoitusta. Rekisteröimättömyys johtaa sakkoihin.

"Kansalaisjärjestöjen elossa pysyminen on nyt vaakalaudalla. Sama koskee sananvapautta sekä oikeutta järjestäytyä poliittisesti", kommentoi John Dalhuisen Amnesty Internationalilta.

Venäjän hallitus perustelee lain lisäävän kansalaisyhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja tilivelvollisuutta.

"Ironisesti kaikkein pahimman syynin alle ovat joutuneet nimen omaan järjestöt, jotka vaativat hallitukselta ja viranomaisilta enemmän läpinäkyvyyttä ja tilivelvollisuutta", kommentoi Dalhusien.

YK:n asiantuntijoiden mukaan syytökset ovat osa kehitystä, jossa kansalaisoikeuksia on pyritty rajoittamaan. Asiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että uudet lait rikkovat ihmisoikeuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia