YK: Venäjän kansalaisjärjestöjä rajoittavat lait rikkovat ihmisoikeuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Venäjän kansalaisjärjestöjä rajoittavat lait rikkovat ihmisoikeuksia

Venäjän kansallisten etujen turvaaminen ei ole riittävä syy kansalaisoikeuksien pysyvään rajoittamiseen, sanovat asiantuntijat.

Venäjällä viime vuonna voimaan tulleet lait, jotka rajoittavat merkittävästi kansalaisvapauksia ja kansalaisjärjestöjen toimintaa, rikkovat YK:n asiantuntijoiden mukaan ihmisoikeuksia.

Lakiuudistuksia perustellaan Venäjällä valtiollisen suvereniteetin ja kansallisten etujen turvaamisella. Tämä ei kuitenkaan riitä perusteeksi rajoittaa kansalaisoikeuksia, jotka kuuluvat merkittävinä oikeuksina YK:n ihmisoikeuksien piiriin, sanovat asiantuntijat.

Esimerkiksi laki, joka edellyttää ulkomaista rahoitusta saavat määrittelemättömästi poliittiset järjestöt rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi on YK:n ihmisoikeusjulistuksen näkökulmasta laiton.

"Kansalaisilla ja järjestöillä tulee olla oikeus osallistua politiikkaan ja esittää kriittisiäkin kannanottoja, huolimatta siitä, mistä rahoitus on peräisin", sanoo erikoisasiantuntija Margaret Sekaggya.

Asiantuntijat myös muistuttavat, että ihmisoikeusneuvoston vastikään saavuttaman päätöslauselman mukaan mikään lainsäädäntö ei saa hankaloittaa tai kriminalisoida ihmisoikeusaktivistien toimintaa rahoituslähteisiin vedoten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia