Järjestöt: EU:n boikotoitava siirtokuntatuotteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: EU:n boikotoitava siirtokuntatuotteita

EU vastustaa Israelin siirtokuntia, mutta käy samalla kauppaa niiden kanssa, syyttävät eurooppalaisjärjestöt.

EU tuo Israelin palestiinalaisalueille rakentamista laittomista siirtokunnista yli 15 kertaa enemmän tuotteita kuin palestiinalaisilta itseltään, selviää eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen tuoreesta raportista.

Muun muassa suomalaisen Kirkon Ulkomaanavun allekirjoittaman raportin mukaan EU toimii epäjohdonmukaisesti, kun se toisaalta pitää kannanotoissaan siirtokuntia kansainvälisen lain vastaisina mutta käy samaan aikaan niiden kanssa kauppaa.

Raportti siteeraa Israelin Maailmanpankille luovuttamia lukuja, joiden mukaan EU:hun tuodaan vuodessa siirtokuntatuotteita noin 230 miljoonan euron arvosta. Samaan aikaan EU käy kauppaa palestiinalaisten kanssa vain 15 miljoonan euron arvosta.

Siirtokuntakauppa on vain noin 2 prosenttia EU:n ja Israelin koko kaupan arvosta, mutta järjestöjen mukaan lukuun ei luultavasti ole laskettu osittain siirtokunnissa tuotettuja tuotteita. Yleensä tuotteet myydään israelilaisina, eivätkä kuluttajat tiedä ostavansa siirtokuntatuotteita.

Raportin mukaan Euroopassa myydään esimerkiksi taateleita, viinirypäleitä, sitrushedelmiä, yrttejä, viinejä, kosmetiikkaa, hiilihapotuslaitteita sekä muovisia puutarhahuonekaluja.

Myös YK-tutkija vaatii boikottia

Raportissa kritisoidaan myös sitä, että Israel myöntää siirtokuntatuottajille suuria tukia esimerkiksi infrastruktuuriin, maatalouteen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Samaan aikaan tiesulut, tarkastuspisteet sekä maan, veden ja lannoitteiden saannin vaikeus hankaloittavat palestiinalaisten taloutta.

Järjestöjen suosituksen mukaan siirtokuntatuotteet pitäisi poistaa tullietuuskohtelusta ja kauppa siirtokuntien kanssa kieltää. Minimissään EU:n pitäisi vähintäänkin julkaista merkintäohjeet, jotta Euroopan kuluttajat eivät tietämättään osta siirtokuntatuotteita, järjestöt vaativat. Ohjeet on jo julkaistu esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

Israelin siirtokuntatuotteiden boikottia on vaadittu pitkin vuotta ympäri maailman. Euroopan ulkoministerit ottivat keväällä tiukemman kannan siirtokuntatuotteisiin. Viime viikolla YK:n erityistutkija Richard Falk vaati siirtokunnissa toimivien yritysten boikotointia.

Myös Suomessa ulkoministeriö on pohtinut asiaa viranomaisten ja kaupan alan kanssa. Finnwatchin ja Kirkon Ulkomaanavun keväällä ilmestyneen raportin mukaan Suomessa myydään ainakin siirtokunnissa tuotettua viiniä ja kosmetiikkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia