Interpol ja FAO ryhtyvät suitsimaan laitonta kalastusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Interpol ja FAO ryhtyvät suitsimaan laitonta kalastusta

Viimeisten vuosikymmenten aikana laiton kalastus on ehdyttänyt kalakantoja ja vaarantanut arvokkaiden lajien olemassaolon.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol sekä YK:n maatalousjärjestö FAO ryhtyvät estämään laitonta kalastusta, joka on viimeisten vuosikymmenten aikana köyhdyttänyt monet kalakannat sukupuuton partaalle.

Interpol julkisti helmikuun lopulla Project Scale -aloitteen laittoman kalastuksen paljastamiseksi ja FAO esityksen laittoman, raportoimattoman ja säätelettömän kalastuksen estämisen toimintaohjelmaksi (pdf).

Poliisijärjestön mukaan Project Scale -aloitteen tavoitteena on auttaa viranomaisia vähentämään laitonta kalastusta kehittämällä viranomaisten välistä yhteistyötä. Interpolin kansainvälisen verkoston ja tietokantojen avulla tiedonvaihtoa laittomasta kalastuksesta voidaan tehdä reaaliajassa ja varmistaa, että kentällä toimivilla viranomaisilla on täytettävissä kaikki tarvittava tieto.

Laittoman kalastuksen arvo vuositasolla voi Interpolin mukaan nousta jopa lähes 18 miljardiin euroon. Samalla laiton kalastus kytkeytyy myös muuhun rikolliseen toimintaan, kuten korruptioon, rahanpesuun ja ihmis- sekä huumekauppaan.

Vastaavasti FAO:n toimintaohjelman tavoitteena on auttaa kalastusalusten lippuvaltioita noudattamaan niitä sitovia kalastusalusten valvonnan velvoitteita. Vaikka toimintaohjelma on vapaaehtoinen, se kuitenkin osittain perustuu kansainvälisen merioikeuden säädöksiin.

Viisivuotisen neuvotteluprosessin tuloksena valmistunut esitys käsitellään vielä FAO:n kalastuskomiteassa ja tavoitteena on, että se astuisi voimaan ensi vuoden kesäkuussa.

Laittoman kalastuksen ohella kalakantoja uhkaa ylikalastus. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Japanin yhteisen tutkimuskomitean mukaan Tyynenmeren tonnikalakanta on kutistunut yli 96 prosenttia teollista kalastusta edeltäneistä määristä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia