Yli 260 toimittajasurmaa selvittämättä 12 maassa
Viimeisen vuosikymmenen aikana on keskimäärin joka toinen viikko surmattu toimittaja, jonka murhaajaa ei ole löydetty, ilmenee kansainvälisen toimittajajärjestön indeksistä.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on 12:ssa maassa surmattu keskimäärin kahden viikon välein toimittaja, jonka murhaajaa ei ole saatu vastuuseen teostaan, ilmenee kansainvälisen toimittajajärjestö CPJ:n julkistamasta vuoden 2013 indeksistä.
Vuosittain julkaistavassa indeksissä on laskettu kunkin maan selvittämättömien toimittajasurmien lukumäärä ja verrattu sitä maan asukaslukuun. Mukana ovat maat, joissa on vähintään viisi selvittämätöntä tapausta.
Vuodesta 2003 alkaen selvittämättömiä surmia on kertynyt kaikkiaan 265. Pahin tilanne on Irakissa, jossa on tapahtunut lähes kolmasosa surmista, mutta CPJ:n mukaan viime vuosien aikana tilanne on pahentunut myös Somaliassa, Brasiliassa ja Pakistanissa.
Esimerkiksi Somaliassa kansalliset johtajat ovat olleet haluttomia selvittämään surmia, minkä lisäksi esimerkiksi raiskauksista uutisoineita toimittajia on vangittu. Brasilia putosi parin vuoden ajaksi pois indeksistä, mutta maa on nyt palannut vertailuun, sillä useiden blogikirjoittajien ja verkkotoimittajien murhat ovat jääneet selvittämättä. Pakistanissa myös poliisi ja tiedustelupalvelu ovat hyökänneet toimittajia vastaan.
Nepalin tilanne on CPJ:n mukaan kohentunut siinä määrin, ettei se ei enää ole mukana indeksissä. Myös Venäjälla on tapahtunut myönteistä kehitystä, josta yksi esimerkki on entisen poliisin saama tuomio Anna Politkovskajan murhasta.
Aikaisemmin tänä vuonna myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö on raportoinut toimittajasurmien yleistymisestä erityisesti Syyriassa. Amnesty Internationalin mukaan Syyriassa toimittajien surmaaminen on ollut osin tarkoituksellista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia