Järjestöt kiittävät Yhdysvaltain mukaantuloa asekauppasopimukseen
Sopimusta on toteutettava myös käytännössä, järjestöt muistuttavat.
Kansainvälisen asekauppasopimuksen painoarvo kasvoi tällä viikolla, kun Yhdysvallat liittyi mukaan yhdessä parinkymmenen muun valtion kanssa allekirjoittajamaiden joukkoon. Järjestöt pitävät maailman suurimman asekauppiaan päätöstä virstanpylväänä asekaupan sääntelyssä.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Yhdysvaltain varatoiminnanjohtajan Frank Januzzin mukaan kyseessä on "merkittävä voitto 20 vuotta kestäneelle ihmisoikeusaktivismille".
Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Januzzin mukaan Yhdysvaltojen allekirjoitus lisää Venäjän ja Kiinan paineita liittyä mukaan sopimukseen.
Amnesty painottaa tiedotteessaan, että Yhdysvalloilla on tähän saakka ollut kyseenalainen historia, mitä tulee asekaupan rajoittamiseen ihmisoikeusperustein. Amnesty sekä avustusjärjestö Oxfam International vaativat nyt Yhdysvalloilta ja muilta allekirjoittajamailta välittömiä toimenpiteitä sopimuksen ratifioimiseksi, jotta sen avulla pystyttäisiin vaikuttamaan vielä Syyrian konfliktiin ja ehkäisemään hirmutekoja myös muualla.
"Asekauppasopimus ei muuta sitä, mitä on tapahtunut Syyriassa, mutta menneisyys osoittaa, että sopimus voi estää konfliktien ruokkimisen tulevaisuudessa", toteaa Oxfamin toiminnanjohtaja Winnie Byanyima järjestön tiedotteessa.
YK:ssa keväällä hyväksytyn asekauppasopimuksen on allekirjoittanut tähän mennessä 112 maata, joista sopimuksen on ratifioinut seitsemän. Sopimus astuu voimaan sen jälkeen, kun 50 valtiota on ratifioinut sen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia