Komissio ottaa aikalisän kiistanalaiseen vapaakauppapykälään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Komissio ottaa aikalisän kiistanalaiseen vapaakauppapykälään

Ehdotetun investointisuojamekanismin on pelätty kaventavan demokratiaa Euroopassa.

Euroopan komission on täytynyt antaa osaksi Pohjois-Atlantin vapaakauppasopimusta suunnitelluille investointisuojaneuvotteluille levähdystauko kiihtyneen kielteisen julkisen keskustelun vuoksi.

EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht ilmoitti tiistaina, että yritysten investontisuojaa koskeva osuus julkistetaan ja tuodaan kolmen kuukauden mittaiseen avoimeen käsittelyyn maaliskuussa. Jäähy ei koske Yhdysvaltojen ja EU:n välisten vapaakauppaneuvottelujen muita osia.

Niin sanotun ISDS-mekanismin tarkoituksena on taata yritykselle turvatakuita ulkomaisille sijoituksilleen.

Kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt kuitenkin pelkäävät mekanismin kaventavan demokratiaa Euroopassa rapauttamalla hallitusten mahdollisuuksia laatia esimerkiksi uusia terveys- ja ympäristölakeja. Mekanismin pelätään myös antavan yrityksille mahdollisuuden vaatia käytännössä rajoittamattomia korvauksia, jos ne katsovat että uudet lait ovat syöneet niiden voittoja.

Esimerkiksi tupakkajätti Philip Morrisilla on parhaillaan käynnissä oikeusjuttu Australian hallitusta vastaan perustuen maan suunnitelmiin vaatia neutraaleja savukeaskeja. Haasteen oikeudellinen perusta on Australian ja Yhdysvaltojen välinen investointisuojamekanismi.

"Joillakin eurooppalaisilla on aitoja huolia vapaakauppasopimuksen tästä kohdasta", De Gucht myönsi tiistaina. Hänen mukaansa huolet ovat kuitenkin liioteltuja.

Komissiolla on erityisiä paineita aikaansaada vapaakauppasopimukselle yleinen hyväksyntä, sillä edellinen suurneuvottelukierros tekijänoikeussopimus ACTA:sta käytännössä kaatui EU-parlamentissa julkisen painostuksen vuoksi.

Kommentit

Lähettänyt Suomynona (ei varmistettu) 23.1.2014 - 15:01

Kansallisten etujen nimissä laaditaan vapaakauppasopimuksia, joiden sisältö pidetään salassa kansalta. Nyt kun älämölö alkaa käydä kovaksi julkistetaan pieni osa sopimuksesta. 

Miten paljon kansalaisiin negatiivisesti vaikuttavia asioita sopimuksessa jää pimentoon? Sopimus pitäisi ottaa kokonaisuudessaan julkisen arvioinnin kohteeksi, jotta epäterveet mekanismit saataisiin kitkettyä pois.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia