Järjestöt: Urkintateknologian kaupalle tarvitaan säännöt
Länsimaisten yritysten tuotteita käytetään kehitysmaissa toisinajattelijoiden ajojahtiin, sanovat järjestöt.
Joukko kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä on perustanut uuden liittouman painostaakseen maailman hallituksia luomaan yhteiset pelisäännöt verkkourkintaan käytettävien teknologioiden kaupalle.
CAUSE-koalition taustalla vaikuttavat muun muassa Amnesty International, ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö FIDH, Human Rights Warch ja Toimittajat ilman rajoja.
Järjestöt ovat huolissaan verkkoteknologian käyttämisestä toisinajattelun, sananvapauden ja perusoikeuksien tukahdattamiseen.
Urkintaan käytettävästä teknologiasta on tullut nopeasti kannattava liiketoiminnan muoto, jossa virtaa vuosittain miljardeja dollareita. Tällä hetkellä urkintatarkoituksiin myydyn teknologian kauppa on kuitenkin käytännössä rajoittamatonta ja yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan alalla toimiville yrityksille, järjestöt sanovat.
"Urkintaan käytettävät teknologiat antavat yksinvaltaa käyttäville hallituksille mahdollisuuden murskata toisinajattelua, hiljentää sananvapautta ja tuhota perusoikeuksia. Koalitio on dokumentoinut tapauksia, joissa tiedusteluteknologiaa on käytetty yksityishenkilöiden vakoilun lisäksi vangitsemaan, hiljentämään ja kiduttamaan hallitusten kriitikkoja", sanoo Amnestyn asekauppa-asiantuntija Ara Marcen Naval.
Koalition mukaan ongelmia on muun muassa Bahrainissa, Brasiliassa, Norsunluurannikolla, Egyptissä, Etiopiassa, Libyassa ja Nigeriassa, joissa ihmisoikeuksien loukkaamisessa on hyödynnetty eurooppalaisten yritysten tuotteita.
Ongelmia on myös länsimaissa, jossa muun muassa tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten myötä on ilmennyt laajamittaista, muun muassa kansalaisjärjestöihin kohdistunutta urkintaa.
Järjestöt uskovat, että tilanne ei korjaannu ilman voimakasta kansainvälistä painostusta maailmanlaajuisen sopimuksen luomiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia