Turkki kiristää kuristusotetta internetistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkki kiristää kuristusotetta internetistä

Maan parlamentti on pönkittänyt jo aiemmin diktatoriseksi syytettyä verkkoviestintälakia.

Turkin parlamentti hyväksyi tällä viikolla tiukennuksia maan kiistanalaiseen internet-lakiin, joka antaa viranomaisille oikeuden sulkea verkkosivuja ilman oikeuden päätöstä.

Lakiesityksen tarkoituksena on vahvistaa viranomaisten jo ennalta laajoja toimivaltuuksia tapauksissa, joissa epäillyn verkkosivuston uskotaan vahingoittavan kansallista turvallisuutta. Aiemmin viranomaisilla oli lupa sensuroida nettisivuja vain yksityisyyden loukkauksiin perustuen.

Lailla myös lisätään reippaasti viranomaisten valtuuksia kerätä kansalaisia koskevaa verkkodataa, kuten selaushistorioita ja lähetettyjen sähköpostien metadataa.

"Huolestuttavaa tässä on se, että 'kansallinen turvallisuus' on hyvin laaja ja epäselvä termi", sanoo sananvapautta seuraava Toimittajat ilman rajoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet jo pitkään kriittisiä Turkin hallituksen verkkopolitiikkaa kohtaan. Internet-lailla mahdollistetun valtiosensuurin lisäksi viranomaiset ovat rajoittaneet rajuin ottein suuria kansainvälisiä verkkopalveluita, kuten Issuu.comia, Youtubea ja Twitteriä, kun niitä on käytetty oppositiopolitiikan viestintäkanavina.

Nyt lakiin suunniteltujen kiristysten uskotaan olevan käytännölliseltä merkitykseltään pieniä, sillä hallituksella on jo käytössään lakitekniset keinot kriittisten äänien tukahduttamiseen.

Muutosesityksestä merkittävämmän tekeekin sen symbolinen merkitys, sillä parlamentin äänestys tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun Turkin isännöimä Internet Governance Forum päättyi. IGF on tärkein kansainvälinen verkon vapautta ajava YK-organisaatio.

Lakimuutokset tarvitsevat vielä presidentti Recep Tayyip Erdoganin hyväksynnän. Erdogan on aiemmin ilmoittanut aikovansa siirtää verkkovalvonnan kokonaan Turkin tiedustelupalvelun alaisuuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia