Burundi vetäytymässä ensimmäisenä maana kansainvälisestä rikostuomioistuimesta
Parlamentti äänesti vetäytymisen puolesta. Maa on suivaantunut kritiikkiin ihmisoikeusloukkauksista.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza. (Kuva: UN Photo / Lou Rouse) Kuva: Lou Rouse / UN Photo.
Burundi aikoo erota kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC). Maan parlamentti äänesti asian puolesta ylivoimaisella enemmistöllä eilen.
Parlamentin ylähuoneen ja presidentin on vielä hyväksyttävä ero, ja mikäli näin käy, Burundi tulee olemaan ensimmäinen maa, joka eroaa ICC:stä. ICC nostaa syytteitä kansanmurhista, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan, ja se tutkii Burundia maan poliittisen kriisin yhteydessä tapahtuneiden ihmisoikeusloukkausten vuoksi.
Kansanedustaja Gabriel Ntisezeranan mukaan ICC:stä erotaan, koska se on "poliittinen väline, jota käyttävät vaikutusvaltaiset maat siirtääkseen kenet tahansa haluamansa vallasta Afrikan mantereella", kertoo uutistoimisto Reuters.
Burundin kriisi alkoi huhtikuussa 2015, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti tavoittelevansa kolmatta valtakautta kesän vaaleissa. Vastustajat pitivät ilmoitusta perustuslain vastaisena, ja tilanne laukaisi mielenosoituksia, jotka valtion väkivaltaiset turvallisuusjoukot tukahduttivat. Yli 300 000 ihmistä on paennut väkivallan seurauksena naapurimaihin. Nkurunziza voitti vaalit.
YK:n tutkintatiimi kertoi syyskuussa, että maassa on tapahtunut teloituksia, salamurhia, mielivaltaisia pidätyksiä, kidutuksia ja seksuaalirikoksia. Rikkomuksiin ovat syyllistyneet maan hallituksen edustajat sekä sen kanssa tekemisissä olevat ihmiset. YK ilmoitti pari viikkoa sitten perustavansa tutkintatiimin maan tilanteen selvittämiseen.
Maan hallitus on torjunut kaikki syytökset puolueellisina. Tällä viikolla se esti kolmen YK:n ihmisoikeustutkijan tulon maahan ja ilmoitti jäädyttävänsä yhteistyön YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston kanssa.
Afrikan maat ovat aiemminkin uhkailleet erolla ICC:stä, sillä niiden mukaan sen tutkinnat ovat keskittyneet suhteettoman paljon Afrikan maihin. Toistaiseksi mikään maa ei ole eronnut. Käytännössä ero vaatii kirjettä YK:n pääsihteerille, ja sen jälkeen eroprosessi kestää vuoden, kertoo brittilehti The Guardian.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia