Tv-sarja transsukupuolisuudesta on liikaa Nigerialle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tv-sarja transsukupuolisuudesta on liikaa Nigerialle

I am Cait ei ole viihteen aatelia, mutta se voi edustaa toivoa monelle afrikkalaiselle.

Homofobiaa on kaikkialla maailmassa, mutta monesti erityisen kuvaavia esimerkkejä siitä löytyy Afrikan konservatiivisista maista. Osa on viime vuosina jopa kiristänyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä lakeja ja syrjintää.

Uusin esimerkki tulee viihdemaailmasta. Maanosan tv-yleisöt eivät tule enää jatkossa näkemään tv:stä Suomessakin pyörivää amerikkalaista tosi-tv-sarjaa I am Caitia. Uutissivusto Quartz.comin ja muiden kansainvälisten medioiden mukaan maanosan suurin satelliitti-tv-asema MultiChoice perui sarjan sen jälkeen, kun Nigerian mediasääntelystä vastaava viranomainen oli painostanut sitä. Joidenkin tietojen mukaan vanhemmat eivät halunneet lastensa näkevän sarjaa.

I am Cait kertoo julkkisklaani Kardashianin perheeseen kuuluvasta transsukupuolisesta ex-urheilija Caitlyn Jenneristä. Viime vuonna Nigeriassa peruttiin myös I am Jazz -niminen tv-sarja, jonka päähenkilönä puolestaan on transsukupuolinen teini.

Mainitut, hieman pintapuoliset ja tirkistelyyn nojaavat tosi-tv-sarjat eivät ehkä edusta laatuviihdettä – maailman kulttuurinen monimuotoisuus tuskin kärsisi, jos yksikään julkisuushakuisista Kardashianeista ei enää pääsisi ruutuun. Jenneriä ei ole myöskään aina pidetty parhaana mahdollisena sateenkaarioikeusaktivistina, sillä hän ei ole esimerkiksi suostunut kovin aktiivisesti puolustamaan tasa-arvoista avioliitto-oikeutta.

Tv-sarjojen kieltäminen sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan paheksunnan takia on kuitenkin muutenkin suvaitsemattomissa oloissa vaarallista. Monelle afrikkalaiselle Jenner ja Jazz saattavat edustaa toivoa ja itsensä hyväksymistä. Quartzin mukaan ohjelmien poistaminen voikin ajaa Afrikan hlbti-yhteisön yhä syvemmälle maan alle.

Toivoakin on: lehti muistuttaa, että verkkomedioissa sateenkaariyhteisö elää ja voi hyvin Afrikassakin. Siellä pyörii esimerkiksi sarja ugandalaisesta transsukupuolisesta. Uganda tunnetaan maana, joka on viime vuosina kiristänyt voimakkaasti otettaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Sateenkaariteemojen nousu viihteen aiheeksi kertoo kuitenkin, että muutostakin on ilmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia