Amnesty vaatii tulitaukoa Israeliin ja miehitetyille palestiinalaisalueille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vaatii tulitaukoa Israeliin ja miehitetyille palestiinalaisalueille

Amnesty International vetoaa kiireellisesti konfliktin kaikkiin osapuoliin miehitetyllä Gazan kaistalla ja Israelissa, ja vaatii välitöntä tulitaukoa, jotta enää yksikään siviili ei menetä henkeään ja elintärkeä humanitaarinen apu pääsee Gazaan.

“Viimeisen kahden ja puolen viikon aikana olemme todistaneet mittaamatonta kauhua Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Yli kaksi miljoonaa ihmistä taistelee selviytyäkseen keskellä humanitaarista katastrofia Gazassa. Yli 6546 ihmistä on tapettu Gazassa ja yli 1400 ihmistä on tapettu Israelissa, ja tuhansia on loukkaantunut. Hamas on ottanut panttivangikseen yli 200 ihmistä. Kaikki konfliktin osapuolet syyllistyvät jatkuvasti vakaviin humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, mukaan lukien sotarikoksiin. Ennennäkemättömän tuhon ja kärsimyksen keskellä inhimillisyyden on voitettava”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.  

“Siviilien suojelemiseksi ja järkyttävän inhimillisen kärsimyksen estämiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia. Vaadimme kansainvälisen yhteisön jäseniä yhdistämään voimansa ja vaatimaan konfliktin kaikilta osapuolilta välitöntä humanitaarista tulitaukoa.” 

Amnestyn ohella tulitaukoa ovat vaatineet muun muassa YK:n pääsihteeri, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, YK:n miehitettyjen palestiinalaisalueiden erityisraportoija, sekä lukuisat muut ihmisoikeuselimet ja -asiantuntijat. 

Hamas ja muut aseistautuneet palestiinalaisjoukot aloittivat hyökkäyksen miehitetystä Gazasta eteläiseen Israeliin lauantaina 7. lokakuuta. Joukot ampuivat tuhansia raketteja ja murtautuivat rajan yli maata pitkin. Palestiinalaisjoukot tappoivat Israelin viranomaisten mukaan yli 1400 ihmistä ja sieppasivat yli 200 ihmistä panttivangeiksi. Israel vastasi hyökkäykseen pommittamalla Gazaa ja palestiinalaisviranomaisten mukaan iskuissa on kuollut yli 6546 ihmistä, joista ainakin 2704 on lapsia. Yli 17 439 ihmistä on loukkaantunut iskuissa ja yli 2000 ruumista on yhä raunioiden alla. 

Israelin joukkojen mahdollisella maahyökkäyksellä Gazaan on todennäköisesti katastrofaaliset seuraukset siviileille. Tuhoa ennakoivat myös Israelin armeijan Pohjois-Gazaan jääneille siviileille esittämät uhkaukset. Myös Israelin siviilit joutuvat edelleen Hamasin ja muiden aseistettujen ryhmien summittaisen rakettitulituksen kohteeksi. 

“Gazan humanitaarinen katastrofi syvenee päivä päivältä. Tulitauko on välttämätön, jotta humanitaarinen apu pääsee kaistalle. Sairaalat saisivat elintärkeitä lääkkeitä, välineitä ja vettä, joita ne tarvitsevat kipeästi”, sanoo Callamard.  

“Välitön tulitauko on myös tehokkain tapa suojella siviilejä, koska konfliktin kaikki osapuolet syyllistyvät jatkuviin oikeuksien loukkauksiin. Se voisi estää siviilien kuolemat Gazassa ja tarjota mahdollisuuden panttivankien turvalliseen vapauttamiseen.” 

Amnesty on kerännyt todistusaineistoa sekä Hamasin ja muiden aseistautuneiden joukkojen että Israelin armeijan sotarikoksista. Tulitauko mahdollistaisi ihmisoikeusloukkausten itsenäisen ja riippumattoman tutkinnan jatkumisen myös Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) ja miehitettyjä palestiinalaisalueita käsittelevän riippumattoman tutkintalautakunnan toimesta.   

Tutkimuksen jatkuminen on elintärkeää, jotta sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan loppuvat, jotta ihmisoikeusloukkausten uhreiksi joutuneet saavat oikeutta ja korvauksia, ja Israelin palestiinalaisiin kohdistama apartheid-järjestelmä saadaan purettua.   

 Amnesty vaatii:   

  • Konfliktin kaikkia osapuolia lopettamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaiset hyökkäykset, kuten summittaiset ja suhteettomat hyökkäykset sekä siviiliväestöön ja -kohteisiin kohdistuvat tahalliset hyökkäykset.   
  • Israelia lopettamaan Gazan 16 vuotta kestäneen laittoman saarron, sallimaan humanitaarisen avun esteettömän pääsyn alueelle, sekä varmistamaan miehitettyjä palestiinalaisalueita käsittelevän riippumattoman tutkintalautakunnan pääsyn Gazaan. 
  • Kansainvälistä yhteisöä asettamaan konfliktin osapuolia koskevan asevientikiellon, koska konfliktissa syyllistytään jatkuvasti vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin. 
  • Kansainvälistä rikostuomioistuinta jatkamaan meneillään oleva tutkintaa palestiinalaisalueiden tilanteesta ja muita maita varmistamaan tutkinnalle kaikki tarvittavat resurssit.  
  • Hamasia ja muita aseistautuneita palestiinalaisjoukkoja vapauttamaan siviilipanttivangit välittömästi. Heitä, joita pidetään vangittuna, on kohdeltava inhimillisesti ja heille on tarjottava esimerkiksi lääkinnällistä hoitoa tarvittaessa.   
  • Israelia vapauttamaan kaikki mielivaltaisesti vangitut palestiinalaiset.   
  • Puutumista konfliktin taustalla olevaan epäoikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeusloukkauksiin. Israelin palestiinalaisiin kohdistama apartheid-järjestelmä on purettava. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia