Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään THL:n erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkinille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään THL:n erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkinille

Amnesty Internationalin Suomen osasto myöntää vuoden 2022 Kynttiläpalkinnon erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkinille. Bildjuschkinin työ Seri-tukikeskustyön asiantuntijana ja verkoston rakentajana on ihmisoikeusteko, jolla on merkitystä seksuaaliväkivaltaa kokeneiden toipumiselle.

THL:n Seri-tukikeskustyön asiantuntija Katriina Bildjuschkin saa Amnestyn Suomen osaston perinteisen Kynttiläpalkinnon. Bildjuschkin on ollut avainasemassa rakentamassa seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskusten verkostoa Suomeen.

”Katriina Bildjuschkin on ollut Seri-tukikeskusten kehittämistyössä inspiroiva, optimistinen ja kunnianhimoinen moottori. Ihmisoikeuksien toteuttamiseen tarvitaan vankkoja rakenteita, ja niitä rakenteita luovat ja kehittävät ihmiset – sellaiset kuin Katriina Bildjuschkin”, sanoo Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

“Kaikilla seksuaaliväkivaltaa kokeneilla on oikeus saada tukea toipumiseen läheltä, saavutettavasti ja asiantuntevasti. Seri-tukikeskukset edistävät tämän oikeuden toteutumista. Kynttiläpalkinto on kiitos tästä työstä”, Johansson jatkaa.

Vuonna 2011 Suomi oli ensimmäisten valtioiden joukossa allekirjoittamassa Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseksi. Niin kutsuttu Istanbulin sopimus velvoittaa maita perustamaan helposti saavutettavia tukikeskuksia seksuaaliväkivallan uhreille.

”Kun Istanbulin sopimusta ratifioitiin, olimme kaikki tietoisia Seri-tukikeskustyön haasteista. Rahoitusta ei ollut, eikä peruskoulutuksessa koulutettu tähän työhön. Suunnittelussa ja toimeenpanemisessa oli valtavan monen ihmisen työ”, kuvaa Katriina Bildjuschkin.

Suomen ensimmäinen Seri-tukikeskus aloitti toimintansa vuonna 2017 Helsingin Naistenklinikalla. Vain viidessä vuodessa tukikeskusten verkosto on laajentunut Helsingistä kaikkialle Suomeen ja seksuaaliväkivaltaa kokeneiden oikeus asiantuntevaan apuun on parantunut merkittävästi. Joulukuussa 2022 Seri-tukikeskuksia on jo 21.

”Kätilönä olen aina ollut naisten ja pienten puolella. Vuosikymmenien jälkeen tuntuu hienolta, kun työ tuottaa tulosta ja ihmisoikeudet etenevät ”, Bildjuschkin iloitsee.

Työ ei kuitenkaan ole vielä valmis. Seksuaaliväkivalta on hälyttävän laaja ja voimakkaasti sukupuolittunut ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa. Seri-tukikeskuksen asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä saamiinsa palveluihin, mutta esimerkiksi tehokkaampaa jatkohoitoon pääsyä, pidempää tuen kestoa ja lähipalveluita on kaivattu.

”Minulla on suuri unelma siitä, että tulevaisuudessa kaikki tukipalvelut olisivat saman katon alla täyden palvelun talossa. Tähän kuuluu esimerkiksi juridinen tuki ja jatkoseuranta. Tällä hetkellä monet palvelut eivät automaattisesti tavoita uhreja ja niitä tarjoavat erilaiset järjestötoimijat, kuten Tukinainen, Rikosuhripäivystys ja Tyttöjen talo. Jos Seri-tukikeskuksien toiminta laajenisi ja se saisi samanlaista valtiotasoista rahoitusta kuin turvakotiverkosto, kaikki tukipalvelut olisivat aina uhrien saatavilla ilman aikarajoituksia”, Bildjuschkin pohtii.

Amnestyn Suomen osasto on jakanut Kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 alkaen. Palkinto myönnetään sellaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia. Palkinto on myönnetty aiemmin esimerkiksi toimittaja Asta Lepälle, terveydenhuollon ammattilaisille, PMMP-yhtyeelle sekä Kyyjärven asukkaille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia