Apua Kenian ja Somalian kuivuuteen suomalaisten lahjoittajien tuella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Apua Kenian ja Somalian kuivuuteen suomalaisten lahjoittajien tuella

Suomen Punainen Risti lähettää 500 000 euroa katastrofirahastostaan Itä-Afrikan kuivuudesta kärsivien ihmisten auttamiseksi. Puolet summasta ohjataan Keniaan ja puolet Somaliaan.

Keniaan kohdistettava apu suunnataan Turkanan alueelle Pohjois-Keniaan, jossa tuetaan 4 020 haavoittuvimmassa asemassa olevaa perhettä käteisavustuksin.

Kenian pohjoisilla alueilla on ollut kaksi perättäistä heikkoa sadekautta, ja tänä vuonna Turkana on saanut alle puolet normaalista sademäärästä. Ihmisten pääelinkeino on eläinten, kuten kamelien, vuohien, lampaiden ja aasien kasvatus. Kuivuuden ja varkauksien vuoksi monet perheet ovat menettäneet lähes kaikki eläimensä, ja myös muut elinkeinot kuten maanviljely ovat vaakalaudalla.

"Näyttää siltä, että lähikuukaudet eivät tuo helpotusta tilanteeseen. Osa perheistä tarvitsee apua loppuvuoteen asti", kertoo Punaisen Ristin avustustyöntekijä Tiia Haapaniemi Keniasta.

"Viime viikolla tapasin kymmeniä perheitä Turkanassa. Ihmiset ovat huolissaan selviämisestään, koska sateita ei näytä enää tällä sadekaudella tulevan. Tapasin miehen, jolla oli viime vuonna kaksi tuhatta vuohta ja nyt jäljellä on enää kymmenen."

"Ihmiset tarvitsevat rahaa ruokaan, sillä perheet syövät tällä hetkellä vain kerran päivässä. Parin päivän ruokaan menee helposti neljä-viisi euroa. Erityisesti lasten ja odottavien äitien ravitsemustilanne on huolestuttava", Haapaniemi pohtii.

"Käteinen on nopea tapa auttaa. Ihmiset saavat ostaa sitä, mitä he tarvitsevat."

Käteisavustuksena perheenjäsen saa kännykkäänsä tai pankkitililleen 3 000 Kenian shillinkiä eli noin 25 euroa kuussa. Punaisen Ristin selvitysten perusteella suurin osa ihmisistä käyttää rahan ruokaan, ruokavelkojen maksuun tai koulutarvikkeisiin.

Tukea klinikoilla Somaliassa

Itä-Afrikassa kuivuusjaksot toistuvat nyt aiempaa useammin, jopa kahden vuoden välein. Yhteisöt eivät pysty palautumaan jaksojen välissä. Erityisesti kuivuus on koetellut karjankasvattajia Somaliassa, jossa karjasta on kuollut jopa 80 prosenttia. Kun karja kuolee, perhettä uhkaa köyhtymisen ja aliravitsemuksen kierre.

"Monet paimentolaisperheet ovat jättäneet kotinsa ja lähteneet etsimään karjalle ruokaa. Tavatessani perheitä Somalimaassa he kertoivat syövänsä korkeintaan kerran päivässä puuroa tai lettuja, ja ateriasta pitää riittää koko perheelle ja vuohille", kertoo Punaisen Ristin Itä-Afrikan alueellinen neuvonantaja Terhi Heinäsmäki.

Somaliassa on paikoin satanut ja ihmiset ovat pystyneet kylvämään, mutta sateen määrä on ollut vähäinen ja sato uhkaa nääntyä. Jos näin käy, nälänhädän uhka on todellinen ennen vuoden loppua. Sateet ovat tuoneet myös ripuliepidemioita ja tuhkarokkoa, johon sairastuvat ja kuolevat varsinkin lapset.

Lisäksi Somaliaa piinaa kolera-epidemia, johon aliravitut ihmiset sairastuvat helposti. Sairastuneita on kymmeniä tuhansia ja kuolleita satoja.

Suomen Punainen Risti tukee liikkuvia klinikoita Somalimaassa. Klinikat tarjoavat perusterveydenhuoltoa etenkin naisille ja lapsille syrjäseuduilla. Klinikoilla rokotetaan lapsia, seurataan raskauksia ja hoidetaan aliravittuja. Hoitoa saa myös tavallisiin sairauksiin, kuten kuumeeseen ja kolotuksiin.

"Klinikat ovat avustaneet koleraepidemioissa, koska ne pääsevät nopeasti selvittämään tilannetta alueille, joilla esiintyy vesiripulia. Ihmisiä ohjeistetaan puhdistamaan juomavesi ja huolehtimaan hygieniasta, jolloin taudin leviäminen voidaan estää. Sairastuneet, joita ei voi hoitaa kotona, ohjataan terveyskeskuksiin", Heinäsmäki selvittää.

Lisäksi Suomen Punainen Risti on avustanut satoja kuivuudesta kärsiviä perheitä Somalimaassa käteisavustuksin, joilla voi ostaa ruokaa ja perustarvikkeita.

"Olen käynyt kuivuusalueilla Somalimaassa, Etiopiassa ja Keniassa ja konfliktialueilla Etelä-Sudanissa. Mieleeni on jäänyt ihmisten sitkeys ja arvokkuus. Raskaisiin olosuhteisiin on totuteltu, eikä tapana ole valitella. Somalimaassa ihmiset auttavat toisiaan ja vähäistä ruokaa jaetaan kaikille", Heinäsmäki pohtii.

"On hienoa huomata, miten modernia teknologiaa voi hyödyntää ruokakriisissä. Vanhoilla Nokian kännyköillä ihmiset vastaanottavat tekstiviestirahaa, jolla voi ostaa puurojauhot."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia