Demolta uusi julkaisu "Demokratiatuki ja konfliktit – Ennaltaehkäisystä jälleenrakennukseen" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Demolta uusi julkaisu "Demokratiatuki ja konfliktit – Ennaltaehkäisystä jälleenrakennukseen"

Demo ry:n uusi julkaisu painottaa poliittista demokratiatukea eli tukea demokratian poliittisille elementeille, jossa puolueet ovat avainasemassa rauhanrakennuksessa.

Demo on tuottanut uuden julkaisun Demokratiatuki ja konfliktit - Ennaltaehkäisystä jälleenrakennukseen, joka esittelee poliittista demokratiatukea osana konfliktinehkäisyä ja rauhanrakennusta. Julkaisutilaisuutta vietettiin 1.4. Arkadia International Bookshopissa.

Julkaisu painottaa poliittista demokratiatukea eli tukea demokratian poliittisille elementeille, jossa puolueet ovat avainasemassa rauhanrakennuksessa. Tämä tähtää kestävän demokraattisen järjestelmän luomiseen.

"Demokratiatuki on uusi alue Suomen kehitysyhteistyössä, jonka haluamme tämän julkaisun kautta sitoa Suomessa käytävään keskusteluun konflikteista ja rauhasta", kokosi Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah, joka avasi julkaisutilaisuuden.

Suomalaisten eduskuntapuolueiden perustama Demo onkin Suomen ainoa demokratiatukeen erikoistunut järjestö.

Demokratiatuella jälleenrakennukseen

Aidosti demokraattisessa yhteiskunnassa konflikteja voidaan käsitellä rauhanomaisin keinoin. On kuitenkin huomattu, että demokratia ei ole juurtunut niin nopeasti ja pysyvästi kuin 1990-luvulla ennustettiin. Miksi?

Demokratiatuki ja kehitysyhteistyön poliittinen luonne on tunnustettava. Aitoa demokratiaa ei siis voi rakentaa pelkästään teknisluonteisesti hyvän hallinnon käytäntöjä tukemalla.

Sen sijaan paikallistason tarpeiden huomioonottaminen, kaikkien ryhmien poliittisen osallistumisen kannustaminen sekä vuoropuhelu ovat keinoja, joiden avulla demokratiaa voidaan vahvistaa rauhanprosessin eri vaiheissa. Paikallisten ihmisten on oltava demokratian rakentamisen keskiössä.

Demokratian parhaita asiantuntijoita ovat puolueet ja poliitikot, joiden osaamista ja kokemusta tulee hyödyntää täysipainoisesti demokratiatuessa. Puolueiden roolia demokratiassa ei voi korvata mikään muu taho – siksi puolueita tulee tukea.

Nepalin maavastaava Riikka Jalonen antoi esimerkin Demon tukemasta poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen yhteistyöstä rauhanomaisen dialogin vahvistamiseksi. Demo on luonut poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen yhteisen alustan ja kerännyt toimijat saman neuvottelupöydän äärelle.

Demokratiatuki ennaltaehkäisyssä

Tilaisuudessa puhuneen kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan demokratiaa tukemalla tuetaan ennen kaikkea konfliktinehkäisyä ja rauhanrakennusta. Demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion tukeminen ovat Suomen nykyisen kehityspolitiikan pääpainopistealueita ja myös niiden resurssoinnista pidetään huolta, vaikka kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset ovat nyt ajankohtaisia.

Haavisto jakaa huolensa poliittisen väkivallan yleistymisestä ja kertoo kuulijoilleen, että puolueiden välinen yhteistyö on kehitysmaissa usein lähes olematonta. Haavisto viittasi Demon toimintaan puolueiden välisen yhteistyön mahdollistajana, joka toimii jo itsessään esimerkkinä dialogista ja yhteistyöstä myös kohdemaissa.

On tärkeä muistaa, että vaikka demokratiaa ei voi viedä, sitä voi ja tulee tukea. Demokratia on jatkuva prosessi ja samalla myös konflikteja ehkäisevä järjestelmä. "Demokratia haastaa itse itseään", ministeri Haavisto kokosi.

Eduskunnan kansainvälisen kriisinhallinnan verkoston sihteerin, Markus Ylimaan mukaan rauha on jakamaton ihmisoikeus, jossa demokratian ja rauhan välinen yhteys on selvä. Demokraattista vakautta tulee vahvistaa yli puoluerajojen toimivalla poikkipoliittisella verkostoyhteistyöllä.

Demo kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia! Julkaisu on saatavissa vapaasti täältä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia